Fitch: veszélyes a kínai növekedés

Növekvő veszélyeket rejt a kínai növekedési modell - figyelmeztet a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Az előrejelzések szerint a kelet-ázsiai ország gazdasági bővülésének üteme az idén várhatóan eléri majd a 8 százalékot.
MTI-Eco, 2013. január 9. szerda, 11:07
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb veszélyforrások egyikét az ország gyorsan növekvő hitelállománya jelenti, mindenek előtt pedig a helyi kormányok adósságának rohamos bővülése - véli a Fitch, korábbi kínai és nemzetközi elemzők figyelmeztetését megismételve. A kínai gazdaság teljes hitele jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 190 százalékát teszi ki, szemben az öt évvel ezelőtti 124 százalékkal, ami jelentős arányú adósságállomány-bővülést mutat. Az állomány növekedése a befektetésekre építő növekedési modell számára is komoly akadályokat állít - írta a hitelminősítő, hozzátéve, hogy a helyzet további romlása Kína szuverén hitelbesorolására is negatív hatással lehet.

A Fitchnél Kína hazai valutában kibocsátott adósságát illetően AA mínusz besorolással szerepel, negatív kilátás mellett, míg a külföldi hitelállományát illetően A plusz a besorolása, stabil kilátás mellett. Az adósságállomány növekedésének üteme - ha annak nem vet gátat a központi vezetés - akár a 15 százalékot is elérheti idén - jósolta a Fitch.

Veszélyt jelent a pénzügyi rendszer stabilitására emellett a hivatalos bankrendszeren kívül kölcsöntevékenységet végző, úgynevezett árnyékbankrendszer is. A Cajhszin gazdasági és pénzügyi napilap egy decemberi cikke szerint ennek mérete a teljes hivatalos banki eszközállomány 12-13 százalékát közelíti, ami az ország éves GDP-jének nagyjából harmada, és jóval nagyobb a korábban gondoltnál. Ugyancsak problémás terület a banki eszközállomány átláthatóságának hiánya - állította a Fitch.

A hitelminősítő szerint az ország gazdasági növekedése eléri a 8 százalékot az idén, az ázsiai régió pedig a 2012-es 6 százalék után 6,4 százalékos bővülést produkál majd, vagyis továbbra is a világ leggyorsabban fejlődő térsége marad. A régió fejlődésére legnagyobb veszélyt rejtő tényezők az Egyesült Államok költségvetési helyzetének, valamint az eurózóna stabilitásának alakulása - véli a Fitch Ratings.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.09 13:30

Kezdik érteni a világot a "szakértők"...,nem minden növekedés jó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html