Fityiszt mutat a magyaroknak is a régió éltanulója

Csehország közélete ugyan éppen olyan abszurd, mint a régió más országainak politikai világa, ám szemben Magyarországgal és Lengyelországgal ez nem zavarja a külföldi befektetőket. A csehek érzékeny búcsút intettek szomszédaiknak, akik sorsában évtizedekig osztoztak.
Napi.hu, 2016. február 2. kedd, 12:02

A cseh államfő békésen viccelődik azon, hogy országa miniszterelnökét gépfegyverrel is el lehetne távolítani a hatalomból, a pénzügyminisztert nem zavarja, hogy e tisztségének ellátása mellett egy vállalatbirodalmat is igazgat, az ország harmadik legnépszerűbb politikai ereje a kommunista párt, amely azzal kampányol, hogy Csehországnak ki kellene lépnie a NATO-ból.

Nyugati mércével mérve ezek olyan abszurditások, amelyeknek minden józan befektetőt el kellene riasztaniuk egy országtól, ám a cseheknek szerencséjük van. Szomszédaik közül Lengyelországban és Magyarországon populista rezsimek rendezkedtek be, amelyek viselt dolgaihoz képest az ő kelet-európai furcsaságuk semmiség - kezdi háttérelemzését a Bloomberg.

Szárnyalás

A tíz és fél millió lakosú Cseh Köztársaság bebetonozta magát a külföldi befektetők kedvencének szerepébe, miközben a lengyeleknél és a magyaroknál konszolidálják hatalmukat a külföldi tőkével szemben ellenséges kormányok.

A befektetői bizalom olyan erős, hogy a tízéves cseh államkötvényeknél csak a hasonló japán, svájci, német és holland állampírok iránt erősebb a kereslet. Más szóval a csehek kiugróan olcsón juthatnak hitelhez a kötvénypiacokon.

Az uniós csatlakozást követő 12 évben Csehország megkétszerezte GDP-jét, munkanélküliségi rátája a legalacsonyabb az EU-ban, nemzeti valutája pedig több mint 15 százalékkal erősödött az euróval szemben. A legnagyobb vállalatokat eladták, ezek jelenleg eurómilliárdos hasznot termelnek külföldi tulajdonosaiknak, például a német Volkswagennek (amely megszerezte a Skodát) vagy a francia Société Générale-nak (amelyé Komercní Banka).

Jöjjenek csak!

A cseh politikusok olyan lelkesen üdvözölték és úgy tisztelték a hazájukba érkező külföldi tőkét, ahogy egyetlen más régiós ország politikai elitje sem tette - fejtegette a Bloombergnek Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Ezért aztán a befektetők mélyen megbíznak a cseh intézményrendszerben és abban, hogy az országban érvényesül a jog uralma.

Miután a gazdaság kilábalt a recesszióból 2015 harmadik negyedévében a növekedés évi 4,7 százalékra gyorsult, ami a harmadik leggyorsabb tempó az EU-tagállamok összehasonlításában. Eközben zsugorodik a költségvetési hiány. Ez a párosítás mágnesként vonzza a külföldi tőkét.

A külföldiek kezében lévő cseh adósság 36 százalékkal ugrott meg a november 30-át megelőző évben, miközben Lengyelországban öt százalékos növekedést, Magyarországon 21 százalékos csökkenést jegyeztek fel a statisztikusok.

Elfeledett szomszédok

A lengyel értékpapírpiacok lejtőre kerültek, miután a Standard & Poor's január közepén a demokratikus intézmények függetlenségét korlátozó intézkedések miatt rontotta az ország adósságára adott besorolását. Elriasztja a befektetőket, hogy az új kormány a nagybankokat és az áruházláncokat terhelő, új különadókból akarja finanszírozni szociális költekezését.

Ezek a húzások rímelnek arra, mit az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2010 után csinált. A költségvetést jól kiválasztott, főként külföldi kézben lévő gazdasági ágak megadóztatásával stafírozták ki.

Furcsa keverék

Prága hatmillió turistát vonz egy évben, Csehországban egy főre vetítve majdnem kétszer annyi autót gyártottak tavaly, mint Olaszországban. Ugyanakkor ami a politikai életet illeti, annak abszurditása nem marad el a régió többi országának furcsaságaitól.

A jelenlegi kormány két éve regnál, ami cseh viszonylatban nagyon hosszú idő. A Csehszlovákia szétválását követő 23 évben 13 kabinet váltotta egymást. Milos Zeman államfő azzal viccelődött, hogy ha Bohuslav Sobotka miniszterelnököt nem mozdítanák el a posztjáról a választások, akkor van egy másik megoldás is, amelynek eszköze a Kalasnyikov gépkarabély. (Zeman szóvivője szerint ez csak egy hiperbola volt, akármit is értett ez alatt.)

Andrej Babis az ország második leggazdagabb embere - a Bloomberg Billionaire Index szerint 2,2 milliárd dolláros vagyonnal - 2011-ben úgy döntött pártot alapít. Az ANO névre keresztelt politikai erő, hála a mágnás vagyonából finanszírozott erőteljes reklámkampánynak ,második lett a két évvel ezelőtti választásokon. A mágnás így megszerezte a pénzügyminiszteri tárcát.

Miért ne?

Babis azzal kampányolt, hogy véget vet az elburjánzott korrupciónak. A kormány tagjaként azonban újra és újra visszautasítja főnöke, Sobotka kormányfő felszólítását, hogy váljon meg vállalatbirodalmától, ezen belül jelentős sajtóholdingjától.

Veszélyes, hogy az ország egyik leggazdagabb embere nem csupán betölt egy politikai pozíciót, hanem még van egy médiabirodalma is - mondja Jiri Pehe, Vacláv Havel korábbi államfő tanácsadója. Ez magában hordozza a veszélyt, hogy a demokrácia oligarchák uralmának áldozatává válik.

Jól mutat a magyar/lengyel tükörben

Babis eközben nem is titkolja, hogy nincs sok türelme a parlamenti procedúrákhoz. Azon viccelődött, hogy hatékonyabb lenne kirúgni a képviselők felét, amivel le lehetne rövidíteni a végtelen hosszúságú vitákat.

A befektetőket azonban nem érdeklik a szövegei. Díjazzák, hogy alacsonyan tartja a büdzsé hiányát és ellenáll Sobotkának, aki kész lenne emelni a vállalati adókat.

A gazdasági teljesítmény számít - fejtegeti Dmitri Barinov, a frankfurti Union Investment Privatfonds pénzpiaci menedzsere. Lengyelországgal és Magyarországgal összehasonlítva a cseh gazdaság nagyon szorosan kötődik Németországhoz. A befektetők inkább fejlett, mint feltörekvő országként kezelik Csehországot. Jónak, stabilnak, bár kissé unalmasnak tartják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.02.03 09:40

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: "pláne hogy az ország harmadik legnagyobb pártja ki akar lépni a NATO-ból, de azért egy pár megye talán mégiscsak EU- és NATO-tag marad"

Ez jo volt :DD
Jol ertem, hogy szerinted az orszag harmadik legnagyobb partja ki akar lepni a NATO-bol, ezert te mar elkepzelted, hogy a megyek nagy resze kilep a NATO -bol? Oriasi :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.02.03 09:01

@isabella:
"csinosak a cseh hölgyek, félreértés ne essék. "
Na ugye, azok is csinosak akik a knédlit hozzák Prágában jófajta sörrel, férfitársak tripla örömére. Csinos hölgyek, finom knédli, sör, ez már majdnem a mennyország néhány percre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.03 06:08

......, csinosak a cseh hölgyek, félreértés ne essék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.03 06:05

@foldnyuzo: A knédli? Akkor már százszor inkább a juhtúrós sztrapacska. Mindenesetre a férjem véleménye szerint, ő szereti a knédlit, velem ellentétben, a cseh nők lábai a legjobbak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.03 00:43

@foldnyuzo: Úgy látom, hogy a süllyedő, széteső, kudarcot vallott EU-val kapcsolatos minden megtépázott reményedet most az utolsó, egyetlen még nem lázadó országra, a csehekre teszed fel... Nem sajnálom tőled ezt a végső halvány reménysugarat, ezt az utolsó szalmaszálat, bár azt kétlem hogy ez az egyszemélyes EU túlságosan nagy befolyásra tenne szert a jövőben... pláne hogy az ország harmadik legnagyobb pártja ki akar lépni a NATO-ból, de azért egy pár megye talán mégiscsak EU- és NATO-tag marad, az utolsó mohikánok ugye, a szebb napokat látott nyugati hegemónia utolsó szövetségesei...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html