A Nielsen piackutató cég legújabb felmérése szerint az oroszok 44 százaléka átlagosan 24 százalékkal volt kénytelen csökkenteni kiadásait élelmiszerre és más alapvető fogyasztási cikkekre december óta - számolt be a The Moscow Times. Decemberben még csak 31 százalék korlátozta élelmiszer-beszerzéseit.

A helyzet jól mutatja az olajár esése és a nyugati szankciók, valamint az ezekre válaszul elrendelt orosz élelmiszerimport-tilalom hatását. A reálbérek 2014 és 2015 márciusa között 9,3 százalékkal zuhantak a moszkvai központi statisztikai hivatal adatai szerint, miközben az infláció megközelítette a 17 százalékot, az élelmiszereknél azonban 24,7 százalékos volt a drágulás márciusban az előző évihez képest. Az átlagos kereset 33 205 rubel (640 dollár) volt a múlt hónapban.

A felmérés szerint a megkérdezettek 99 százaléka érzékelte az áremelkedéseket, ennek mértéke szerintük december óta átlag 32 százalékos volt. Ez azért különösen fontos, mert míg tavaly az oroszok átlag keresetük 40 százalékát fordították élelmiszerekre, ez az arány ez év végére meghaladhatja az 50, sőt elérheti a 55 százalékot.