Luc van den Brande, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Oroszországgal foglalkozó jelentéstevője, aki épp az elnök által felkeresett szavazóhelyiségben tevékenykedik megfigyelőként, jelentette a Központi Választási Bizottságnak, hogy ő és másutt lévő kollégái egyelőre technikailag mindent rendben lévőnek találtak.

Moszkvai híradás szerint a választói aktivitás jóval nagyobb, mint 2003-ban volt: átlagosan kétszer annyian éltek a déli órákig választójogukkal, mint a legutóbbi dumaválasztáson. Országos méretekben délig a jogosultaknak már 43 százaléka adta le a szavazatát.

A Távol-Keleten, a Csukcs- és a Kamcsatka-félszigeten, Moszkvától 9 időzónányira, ahol moszkvai idő szerint szombaton este kezdődtek a választások, helyi idő szerint 20.00-kor, moszkvai idő szerint délelőtt 11 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A Csukcs Autonóm Körzetben 76,7 százalékos, Kamcsatkán 53,74 százalékos volt a részvétel, de akadt nem is egy olyan körzet, ahol korábban bezárták a szavazóhelyiségeket, mivel a választásra jogosultak 100 százaléka leadta voksát. Rendzavarás nem történt. 
 

Vasárnap egyébként a világ 141 országában szavazhattak az orosz állampolgárok, összesen 358 szavazóhelyiségben, ahová több mint 1,5 millió választót várnak. Oroszországban közel 110 millió választó adhatja le voksát több mint 96 ezer választókörzetben a 11 induló párt mintegy 4500 jelöltjére, közülük kerül majd ki az állami duma - az alsóház - 450 képviselője.


A választások hivatalos végeredményét december 17-ig kell közzétenni, de a Központi Választási Bizottság arra számít, hogy december 8-ig közre tudja adni a hivatalos végeredményt. Ennek közlése után legkésőbb 30 nappal ül össze a most megválasztott állami duma, de az államfőnek jogában áll előbb összehívni.


A rendőrség és a belügyi erők közel egymilló tagja őrzi az országban a választások biztonságát, emellett az esetleges szabály-, illetve jogsértésekről érkező bejelentések elbírálására a bíróságok is ügyeletet tartanak vasárnap.

Megfigyelők a Putyin-párti erők fölényes győzelmét várják, miközben az ellenzék szerint csalásokkal zajlanak a választások. A felmérések szerint Putyin Egyesült Oroszország nevű pártja a Dumában több mint 60 százalékot szerezhet, míg a nyugatbarátnak tartott pártok aligha törik át a 7 százalékos bekerülési küszöböt. Az ellenzéki erők közül legfeljebb a kommunisták szerezhetnek helyeket a Dumában. A Kommunista Párt vezetője, Gennagyij Zjuganov mindenesetre a legfelelőtlenebb és a legmocskosabb választásoknak minősítette a most folyó voksolást.

Az egyre inkább a partvonalra szorított ellenzéki pártok szerint a választási szabályok megváltoztatása, az állami befolyás alatt álló média, a választókra gyakorolt kormányzati nyomás, Putyin saját kampánya, illetve az ellenzéki megmozdulások elleni brutális rendőrségi fellépés miatt nem nevezhető fairnek a politikai versengés.

Putyin jövőre távozik az elnöki posztról, ám nyilvánvaló, hogy meg akarja őrizni befolyását, bár az még egyelőre nem világos, hogy ezt mi módon viszi véghez.