Folytatódik a cseh kormányalakítási válság

Milos Zeman cseh államfő szerdán elfogadta az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány lemondását, és az új kabinet megalakulásáig felkérte a politikust az ügyvezetői teendők ellátásával - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 24. szerda, 13:02
Fotó: AFP

Az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnöke, Andrej Babis által vezetett kisebbségi kormány a múlt kedden nem kapott bizalmat a cseh parlament alsóházában, és másnap lemondott. Az államfő más irányú elfoglaltságai - elsősorban az elnökválasztás második fordulója miatt - a lemondást csak most, egy hét elteltével fogadta el.

Bár már hónapok óta tartanak az egyeztetések, és Andrej Babis egy uniós támogatási ügyében már előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség. De ennek ellenére mégis miniszterelnök lehet: ha az ANO mozgalom és az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) meg tud állapodni az új kormány programjáról, a kommunisták hajlandóak aktívan támogatni Andrej Babis második kormányának megalakulását.

Erre most esélye lehet Babisnak: a lemondás elfogadása után Milos Zeman új kormányalakítási tárgyalásokkal bízta meg Andrej Babist.

HOZZÁSZÓLÁSOK