A világ hőmérséklete tavaly megdöntött minden eddigi rekordot, ami óriási hőhullámokban, rendkívüli esőzésekben, pusztító szárazságokban és szokatlan trópusi ciklonok kialakulásában is megmutatkozott - jelentette az ENSZ Meteorológiai Szervezete (WMO)  megerősítve korábbi várakozását.

A világszervezet időjósai szerint az átlaghőmérséklet nagy különbséggel döntötte meg korábbi rekordját. A föld felszínén az 1961 és 1990 között mért átlagnál 0,76 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet regisztráltak.

A WMO szakemberei szerint ez két tényezőre vezethető vissza: a Csendes-óceán felett kialakult durva El Nino jelenségre, amelynek oka a víz átlagosnál erősebb felmelegedése, illetve az ipari társadalmak tevékenységének felhalmozódó hatására.

Sokkoló adatok

Dél-Amerika és Ázsia - amelyek időjárását közvetlenül befolyásolja az El Nino - történetének legforróbb évén van túl. Ezzel egyidejűleg az óceánok és a tengerek szintje - amelyet részben az árapályok nagyságával, részben műholdas megfigyelésekkel kalkuláltak - szintén világrekordot döntött.

A jövő már elkezdődött - idézte a CNBC Petteri Taalast, a WMO főtitkárát. Szerinte a változások tempója riasztó, főként ha hozzávesszük, hogy 2016 első két hónapja szintén rekordmelegnek bizonyult a szervezet mérései szerint.

Az idei év elejének kiugró hőmérsékleti adatai sokkolóan hatottak a globális felmelegedéssel foglalkozó tudományos közösségre - tette hozzá az előbbiekhez David Carlson, a részben a WMO finanszírozásával működő World Climate Research Programme igazgatója.

Beszólt a Föld

Bolygónk határozott üzenetet küldött a világ döntéshozóinak, amelyben mintegy felszólította őket, hogy ne habozzanak végrehajtani a tavalyi párizsi ENSZ- klímakonszolidáción elfogadott károsanyag-kibocsátási vállalásokat - fejtegeti Taalas. Csökkenteni kell az üvegház hatású gázok kibocsátását, mielőtt elérjük a felmelegedésben azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klímakatasztrófa elkerülésében.

Félúton a baj felé

A Föld átlaghőmérséklete ma már egy Celsius-fokkal magasabb a 19. század eleji szinténél. Ez azt jelenti, hogy félúton vagyunk a kritikusnak tartott kétfokos felmelegedés felé, amelynek talán még nem lenne jóvátehetetlen következménye.

Az elfogadott nemzeti klímavédelmi tervek valószínűleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy megússzuk a három Celsius-fokos felmelegedést - folytatta a szakértő. Arra azonban még van esély a szén-dioxid-kibocsátás gyors, kiterjedt csökkentésével elkerüljük a legborzalmasabb forgatókönyvek megvalósulását.