Fontos adatokra vár a piac

Egyebek közt magyar államháztartási, külkermérleg-, illetve a nemzetközi tartalékokra vonatkozó adat is várható csütörtökön.
NAPI, 2010. október 6. szerda, 16:44
Fotó:

A KSH csütörtökön reggel kilenc órakor a külkereskedelmi termékforgalom január és augusztus közötti alakulásának előzetes számaival jelentkezik. Júliusban 240, 7 millió euró többletet mutatott a mérleg.

Az MNB a nemzetközi tartalékok augusztusi végleges és szeptemberi előzetes adatait ismerteti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium délután öt órakor gyorstájékoztatót tart az államháztartás szeptemberi helyzetéről. Augusztusban 1081,4 milliárd forint volt a hiány.

Az Államadósság Kezelő Központ hármas aukciót tart, amelyen a 2014/C jelű államkötvényt 20; a 2016/C jelű államkötvényt 15; a 2020/A jelű államkötvényt pedig 15 milliárd forint értékben hirdeti meg. A megelőző hasonló eseményen 6,78, 6,82, illetve 6,93 százalékos átlagos hozamszint alakult ki.

Külföldön reggel több csehországi makroadat lát napvilágot (kiskereskedelmi forgalom, külkereskedelmi mérleg, ipari termelés), hatásuk azonban korlátozott lesz.

Jóval fontosabb lesz a délben megjelenő német ipari termelési mutató, amely a várakozások szerint augusztusban havi összevetésben 0,5 százalékos bővülést jelezhet a megelőző hónap 0,1 százalékos emelkedése után, míg éves szinten 9,8 százalék lehet a növekedés a korábbi 10,9 százalékot követően.

Kora délután előbb a brit, majd az eurózóna központi bankja tart kamatmeghatározó ülést; bár a 0,5, illetve 1 százalékos irányadó ráta várhatóan nem változik, azonban a döntést követő kommentek fontos üzeneteket tartalmazhatnak a gazdaság és a monetáris politika kilátásait illetően.

Ugyancsak délután az Egyesült Államokban a heti munkaerőpiaci adatot publikálják. Az új kérelmek számában enyhe emelkedést, a folytatódó igényléseknél pedig minimális csökkenést valószínűsít az elemzői várakozás. Később kisebb jelentőségű szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adat is érkezhet a tengerentúlon, illetve az augusztusi fogyasztói hitelállományról is jelentenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK