Fontos szavazáson van túl az EP

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot, amely 6 milliárd euróval növeli a költségvetést és megerősíti a tagállamoknak korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.
Szász Péter, 2017. április 5. szerda, 20:01
Fotó: Napi.hu

A megszavazott hosszú távú uniós költségvetés olyan sürgető kihívásokat segít majd megoldani, mint például a migrációs válság, a biztonság megerősítése, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés - írja az MTI az EP sajtószolgálatára hivatkozva.

A döntés értelmében mintegy 3,9 milliárd euró jut a migrációt árintő intézkedésekre, azon belül 2,55 milliárd az unión belüli migrációs feladatokra, 1,39 milliárd euró a migrációt kiváltó okok kezelésére. Emellett 2,1 milliárd euró jut a gazdasági növekedés segítésére és a munkahelyteremtésre, amelyet a 2017-2020-as idősszakra további 1,2 milliárd euró egészít majd ki.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint Magyarország számára az uniós parlament döntése azért kulcsfontosságú, mert ezáltal a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során. Ezzel sikerült elérni azt, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet, a már folyamatban lévő felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben.

Az Európai Parlament hozzájárulási eljárásban fogadta el a hétéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról szóló álláspontot, amelyet még a tagállami kormányok képviselőiből álló tanácsnak is meg kell erősítenie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.04.05 20:59

Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a "források nem csökkenhetnek".

Az "automatizmusokban" is lehetnek diszfunkcionalitások, amelyek csökkenését vagy kiesést eredményeznek.

A lopások felfedésének következményeiről nem is beszélnék.

Ahogyan a kormány sem szól egy szót sem, mennyit is kellett visszafizetni a különböző csaló projektjeink miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html