Fordulat jöhet Venezuelában

Venezuelai ellenzéki vezetők azt állítják, hogy a kormányzó szocialisták vereséget szenvedtek, nekik pedig 16 év óta először sikerült többségre szert tenniük a törvényhozásban a vasárnap tartott parlamenti választáson.
Inforádió, MTI, 2015. december 7. hétfő, 08:14
Fotó: Reuters

A választási bizottság egyelőre nem tett közzé hivatalos eredményeket, a választási törvények pedig nem teszik lehetővé a szavazók megkérdezésén alapuló exit poll eredmények nyilvánosságra hozatalát sem.

Az eredmények olyanok, amilyenekben reménykedtünk. Venezuela győzött. Ez visszafordíthatatlan - mondta Henrique Capriles, a Demokratikus Egység Asztala nevű ellenzéki koalíció egyik vezetője, aki korábban indult az elnökválasztáson is. Rajta kívül még egy - név nélkül nyilatkozó - ellenzéki vezető, illetve Lilian Tintori ismert jogvédő is azt mondta, hogy az ellenzéki szövetség győzött, de ezt sejttették a választások előtt készített közvélemény-kutatások is.

A Reuters hírügynökségnek több ellenzéki politikus is azt mondta, hogy az ellenzék körülbelül 100 helyet szerzett a 167 tagú törvényhozásban. Amennyiben valóban így van, az elemzők szerint komoly csapást jelent a néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez nevével fémjelzett, Nicolás Maduro államfő vezette kormányzó baloldal számára, de egészében a latin-amerikai térség baloldali mozgalmaira nézve is, tekintettel arra, hogy a múlt hónapban Argentínában is a jobbközép ellenzéki összefogás jelöltje, Mauricio Macri győzött az elnökválasztáson.

Venezuelában a "chávisták" 1999 óta uralták a politikai porondot. Az ellenzéki szövetség szemlátomást saját hasznára tudta fordítani a gyűrűző infláció és áruhiány miatti elégedetlenséget. Az ellenzéknek azonban kétharmados többségre - 112 képviselői helyre - kellene szert tennie ahhoz, hogy "rendet teremtsen" az olyan, széles körben kormánypártinak tartott intézményekben, mint a bíróságok vagy a választási bizottságok. A minden baj okozójának tartott Nicolás Maduro államfő mandátuma 2019 végén jár le, de a vasárnapi választási diadalt az ellenzék arra használhatja fel, hogy népszavazással távolítsa el hivatalából.

Az elnök elismerte pártja vereségét

Nicolás Maduro venezuelai elnök elismerte pártja vereségét a vasárnapi parlamenti választásokon. Tizenhat éve nem volt arra példa, hogy az Egyesített Szocialista Párt veszített volna.

Az országos választási bizottság nem sokkal előtt bejelentette, hogy az ellenzéki Demokratikus Egység Asztala koalíció 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben, míg Maduro pártja csak 46-ot, noha még nem minden választási körzet eredményeit vették számba.

HOZZÁSZÓLÁSOK