Franciaország nemet mondott az EU-alkotmányra

Úgy tűnik, hajszálpontosan jelezték a francia polgárok hangulatát az előzetes közvélemény-kutatások: a belügyminisztérium hivatalos bejelentése szerint a választópolgárok többsége nemmel szavazott a vasárnapi referendumon.
NAPI Online, 2005. május 30. hétfő, 07:51
Fotó:

Az mti.hu beszámolója szerint rekordrészvétel mellett a franciák 54,87 százaléka nemmel szavazott az európai alkotmányos szerződésre a népszavazáson; a franciák közel 70 százaléka adta le voksát a népszavazáson. Párizsban az igenek voltak többségben, az ottaniak 66 százaléka elfogadta az alkotmányt. A nagymértékű elutasítás jelentősen meggyengíti a 72 éves Jacques Chirac államfő pozícióit mind a franciaországi, mind a nemzetközi színtéren. Chirac kezdeményezte ugyanis a népszavazást, holott lehetőség volt a parlament által történő ratifikálásra is. Franciaország "az unióban marad" és "továbbra teljes egészében fenntartja a helyét", ám az elutasítás "nehéz körülményeket teremtett ahhoz, hogy megvédelmezze az érdekeit Európában" - szögezte le vasárnap este Chirac.

Az államfő sejtetni engedte, hogy a napokban leváltja népszerűtlen miniszterelnökét, Jean-Pierre Raffarint, akinek távozását tegnap este a jobb- és baloldali erők egyaránt. Megfigyelők szerint Raffarinnek mindenképp távoznia kell posztjáról: a jelenlegi belügyminiszter, Dominique de Villepin tűnik a legesélyesebb utódnak . Politikai elemzők a nemmel szavazók többsége kapcsán kiemelik, hogy az egy évvel ezelőtti uniós bővítés a franciák megkérdezése nélkül zajlott, az akkor elmaradt társadalmi vita az uniós alkotmány kapcsán bontakozott ki. Az európai alkotmányos szerződést, amely - elsősorban az Európai Tanácson belüli döntéshozatal megkönnyítésére - új szabályokat és az uniós külügyminiszter intézményét vezetné be.
Elemzők szerint a francia döntéstől függetlenül a ratifikációs folyamat 2006 november 1-ig folytatódik - Magyarország már ratifikálta a szerződést. A folyamat lezárásaként a 25 ország kormánya közösen fog dönteni az alkotmány sorsáról. Szerdán Hollandiában tartanak népszavazást az alkotmányról - a közvélemény-kutatások itt is elutasítást prognosztizálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK