Fukusima miatt elhalasztották az atomerőmű építéséről szóló döntést Bulgáriában

A bolgár elektromos művek (NEK) és az orosz Atomstroyexport szeptemberig elhalasztotta a Duna bulgáriai szakaszán létesülő belenei atomerőmű két energiablokkjának megépítéséről szóló végleges megállapodást.
MTI-Eco, 2011. július 3. vasárnap, 12:11
Fotó:

A bolgár gazdasági és energiaügyi minisztérium közlése szerint eddig az időpontig kell tisztázni a pontos árat, pontosítani a szeizmográfiai, illetve egyéb vizsgálatok eredményei.

Trajcso Trajkov bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az atomerőmű létesítését felügyelő műszaki bizottság a japán fukusimai atomerőműben történt baleset után még további számos kérdést tett fel a beruházásban részt vevő orosz cégnek, megnyugtató választ azonban eddig nem kapott. Bulgária további biztonsági garanciákat vár orosz partnerétől, amelyeket a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (IEA) és az Európai Bizottságnak is meg kell erősítenie - tette hozzá.

Belenében két, egyenként ezer megawatt kapacitású orosz gyártmányú VVER reaktort szerel fel a tervek szerint az orosz vállalat a tavaly novemberben aláírt előzetes megállapodás értelmében 6,3 milliárd euróért. Ez az ár azonban még nem végleges, Bulgária azt szeretné, hogy a bekerülési ár ne haladja meg az 5 milliárd eurót.

A beruházást végző projekttársaságban a bolgár NEK energiavállalat 51 százalékkal, az orosz Atomstroyexport (Atomsztrojexport) 47 százalékkal, a finn Fortum és a francia Altran technológiai tanácsadó cég 1-1 százalékkal részesedik.

Az atomerőmű ügye már a 80-as évek óta húzódik, a beruházást a 90-es évek elején leállították pénzhiány, illetve környezetvédők tiltakozása miatt, majd 2008-ban döntöttek ismét az építés folytatásáról.

Bulgária másik atomerőműve Kozlodujban van. Ott már csak két reaktor működik a korábbi hatból, mivel a bolgár kormány négyet leállított az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeként. A jelenleg még üzemelő ötös és hatos blokk az ország villamosenergia-ellátásának a harmadát biztosítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.07.04 09:20

@megalodon: Az egyik nagyon gyors halált okoz (sugárzás)a másik lassú kihalást a jövőben.Szerinted .....????Mivel nem élek 300 évet,mit idegeskedjek a jövő miatt.Az elődök sem idegeskedtek értem.(Légköri atom robbantás.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.04 08:10

Érdekes, hogy a szén alapú energiától nem félünk, hisz az okozta az emberiség felvirágzását, csak éppen egy dolog a bökkenő az ipari forradalom óta a növekedésünk egy fenntarthatatlan folyamat része az ökológiában ezért meg hatalmas büntetés jár... vagy teljes vagy részleges kihalás !!! de ez nem izgat senkit, mintahogy az sem, hogy pl. a szibériai permafrost réteg már 9 m mélyen megolvadt és ez akár megduplázhatja az eddigi széndioxid kibocsájtást az atmoszférába, az sem érdekes, hogy Grönlanról évi 1kmx1kmx150kn nagyságú jég olvad le , az viszont mindenütt pánikot kelt, hogy mi van ha egy kilenes földrengés utáni cunami elsöpri a tartalékgenerátorokat egy atomerőmüben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html