Gázáremelés az oroszok miatt

A lengyel gázszolgáltató emeli az energiahordozó árát egyelőre a cégeknek, mivel növekedtek a beszerzési árai. Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan főként orosz gázt vásárol.
Barabás Júlia, 2016. december 21. szerda, 17:37
Fotó: Napi.hu

A lengyel Energiaszabályozási Hivatal (URE) döntése értelmében januártól 12-13 százalékkal emelkedik a vállalatoknak szállított gáz ára - írta a Gazeta.pl. A PGNiG lengyel gázszolgáltató társaság 12,2 százalékkal növeli a nagy metántartalmú gáz árát, a nitrogéntartalmú gáz pedig 13,4 százalékkal drágul.

Ezt az áremelkedést az URE a jövő év első negyedére hagyta jóvá és a PGNiG kiadásainak növekedésével magyarázza. A szolgáltató cégnek ugyanis többet kell fizetnie az Oroszországból vásárolt energiahordozóért. A földgáz ára együtt mozog a nyersolajéval, márpedig az utóbbit az OPEC és a kartelltől független termelő országok kitermeléskorlátozása az elmúlt hetekben feltornászta.

A lengyel konszern - hasonlóan a magyar gázcégekhez - Oroszországtól vásárolja a susogó energiahordozót. Az egyelőre nem döntötték el, hogy a háztartások mennyivel fognak többet fizetni a gázért, de erről is megkezdődtek a tárgyalások.

HOZZÁSZÓLÁSOK