Ciprasz vállalja a felelősséget a görög tragédiáért

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök bejelentette: vállalja a politikai felelősséget a Görögországot sújtó súlyos erdőtüzekért, amelyek a legfrissebb adatok szerint 87 ember életét követelték eddig. A kormányfő hasonló felelősségvállalásra szólította fel a kormányt is - írta az Infostart.hu az MTI híre alapján.
Domokos László, 2018. július 27. péntek, 22:55
Fotó: Reuters

Mindenekelőtt azért hívtam ma ide Önöket, hogy teljes mértékben politikai felelősséget vállaljak ezért a tragédiáért a kabinet tagjai és a görög nép előtt - jelentette ki Ciprasz az erdőtüzek okainak és következményeinek elemzése céljából összehívott rendkívüli kabinetülésen.

Ciprasz azt követően szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt, hogy az Új Demokrácia (ND) nevű jobbközép, legfőbb ellenzéki párt pénteken, a tragédia miatt elrendelt háromnapos nemzeti gyász lejárta után bírálta a kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóját, amelyen - mint mondták - semmiféle bocsánatkérés nem hangzott el - írta a portál.

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter elmondta: komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a tűzvészt.

Ciprasz szerint az erdőtüzek egyik legfőbb oka az illegális házépítés gyakorlata, amit az előző kormányok évtizedekig eltűrtek. Fogadkozott, hogy a kormány nemzeti tervet dolgoz ki e gyakorlat ellen, és fejleszti polgári védelmi szolgálatát annak érdekében, hogy "biztosítsa (...), hogy nem lesz több ilyen tragédia".

A tüzek nem aludtak ki teljesen, a pénteki nap folyamán továbbra is mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vett részt az oltásban. A hatóságok közlése szerint eddig 3084 házat vizsgáltak meg az erdőtüzek sújtotta területeken, közülük 1543 lakhatatlanná vált.

Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Sokuk a felismerhetetlenségig összeégett, őket az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálnak azonosítani. Az eltűntek pontos számára vonatkozó információkkal a hatóságok csak a vizsgálatok lezárultát követően fognak tudni szolgálni. Jelenleg annyit tudni, hogy "többtucatnyi" embert tartanak eltűntként nyilván.

HOZZÁSZÓLÁSOK