Görögországnál a pont, Magyarország irigykedhet?

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek sikerült elfogadtatnia országa parlamentjével a Macedóniával kötött névalkut, amivel kisebb regionális hatalommá teheti Görögországot a térségben. Nacionalista kollégái nem értik ezt a kecsegtető lehetőséget.
Komócsin Sándor, 2019. január 25. péntek, 15:46
Fotó: Pixabay

Sok magyar szívesen látná regionális hatalomként országát, amire volt már példa nagyon-nagyon régen, ám lehet, hogy ez az öröm a görögöknek adatik meg. Miniszterelnökük, a baloldali Alekszisz Ciprasz január közepén icipici különbséggel (151 szavazattal a 300 fős törvényhozásban) túlélte a kormányával szemben tartott bizalmi szavazást és nem sokkal nagyobb különbséggel (153 támogató vokssal) el tudta fogadtatni a Macedóniával kötött névmegállapodást is.

A bizalmi szavazás megnyerése a kis különbség ellenére nem volt meglepő, valószínűleg számított arra Panosz Kammaneosz, a Független Görögök párt vezetője, aki kiléptette a koalícióból a pártját előidézve a kormányválságot - írja Leonid Bershidsky, a Bloomberg publicistája. A jobboldali politikus tudhatta, hogy Ciprasz pártja, a Sziriza 147 képviselője mellé akad még négy parlamenti honatya, akinek érdeke a kormány talpon maradása. Ugyanakkor saját jobboldali pártja szavazónak megmutathatta, milyen keményen ellenzi a névalkut.

A kritikus megállapodás

Görögország és Macedónia évtizedeken át huzakodott az utóbbi neve miatt, mivel az megegyezik az egyik görög tartomány nevével. A két ország jelenlegi kormánya végül abban maradt, hogy Észak-Macedónia lesz a volt jugoszláv tagköztársaság neve, amibe a görög konzervatívok nem hajlandók belemenni, mert nem fogadnak el olyan elnevezést, amelyben a Macedónia szó szerepel.

Az alkut el kellett fogadnia a két ország parlamentjének, ami Macedóniában korábban megtörtént. Görögországban a kormány a sok felszólalás miatt összesen 38 órán tartó maratoni vita után szerezte meg a törvényhozás támogatását. Ezzel megszűnik az eddigi helyzet, amelyben Görögország blokkolta Macedónia NATO- és EU-csatlakozását, s ezzel megnyílik az út a nyugat-balkáni ország nyugati integrációja előtt.

Akrobata

A Bloomberg cikkírója szerint Ciprasznak a heves utcai tiltakozások és a parlamenti ellenzék ellenállása ellenére jó esélye volt a névalku elfogadtatására, miután az elmúlt négy évben megmutatta, milyen ügyes a politikai akrobatamutatványokban. A megszorítások megszüntetésével és a hitelezők haza küldésével kampányolva került hatalomra, majd fél éven át huzakodott ezen az országot finanszírozó eurótagállamokkal. Ezzel gazdasági válságot okozott, amit egy előrehozott választással és a hitelezők által követelt, jól ismert megszorítások bevezetésével élt túl.

Ha el is veszti az ősszel esedékes következő parlamenti választást, ami a közvélemény-kutatások alapján eléggé sanszos, mindez akkor is figyelemre méltó teljesítmény. Ugyanakkor az utókor akkor emlékezne meg róla jelentős politikusként, ha a parlamenti szavazás azt jelentené, hogy sikerült rendeznie a macedón névvitát. Ezzel eltűnne a Nyugat-Balkán európai integrációjának fő akadálya és Görögországot nála gyengébb, ám vele szövetséges államok vennék körül. Így egyfajta régiós központtá válhatna, amely befolyásolja a környezetét.

Emellett mivel olyan görögkeleti vallású ország, amely a nyugati szövetségi rendszerhez tartozik, az orosz befolyás egyfajta ellensúlyaként léphetne fel a Balkánon, amivel az elmúlt évtized gazdasági mélyrepülése ellenére növelhetné befolyását az EU-n belül - véli a Bloomberg publicistája. Ez segíthet abban is, többet visszaszerezzen függetlenségéből, amit elvesztett azzal, hogy államadósságát az eurótagállamok finanszírozzák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teleobjektiv, 2019.01.27 18:48

@Darabont1453: Elég ijesztő nevet választottál magadnak, fölösleges mindjárt az első reagálásban minősítgetni is. A Te agyad céljára megismétlem, hogy semmi értelme nincs Magyarország belekeverésének a macedón név ügybe, és ha egy újságíró, ráadásul Komócsin, mégis megteszi ezt az értelmetlenséget, annak nyilván van oka. (Régen vörös farok volt a cikkek végén, most már a címben színeznek, mert arra kattint a csürhe.) A görögök és a macedónok (ha a névvita mögötti nemzetiségi affér apropóján Trianonig és Erdélyig nem megyünk vissza) részben a menekültek kapcsán, részben a macedónok támogatása miatt köthetők ma össze Magyarországgal. A görögök engedték ránk a menekülteket, mert részt vesznek a Soros által is pénzelt buliban (feketepénz a szállításból), amelyben elszállítják iszlám területekről a hadra fogható fiatalokat. A macedónok ellenálltak, és mi segítettük őket, segítjük a NATO stb. felé is. Soros éppen ezt az országot szállta meg. Ennek a két országnak az ügyébe csempészte bele a szerző Magyarországot - amúgy tökéletesen érthetetlenül. A nemzetközi manipuláció már nagyon fejlett. Ha így sem érted, olvasgass pár hónapig, utána firkálj az agymosásról.
A Lendvay utcának ehhez semmi köze. Legfeljebb a szerző szeretett volna pártpolitizálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.26 12:49

@teleobjektiv: " Ilyen felütés tényleg Soros kezét-zsebét sejteti. "


Háááát öregem ez nem semmi, hogy ebből a cikkből is sikerült egy jót Sorosozni?.
Gratulálok, kapsz majd egy ajándékcsomagot a Lendvai utcából.....
Nálad működik az agymosás, kérdés, hogy volt-e mit átmosni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.25 23:41

@teleobjektiv: ehhöz Magyarországnak tényleg semmi köze, de ahhoz is jó adag üldözési mánia szükséges, hogy a lerohadt, fegyver és katona nélkül maradt Magyarországot "regionális hatalomnak" vizionálja valaki, mint a skizofrén elmebeteg kampós Bershidsky. Hacsak... nem segít nekünk tényleg Vlagyimir Vlagyimirovics, aki korábban Erdélyt is Magyarország részének tekintette, egy pár hónappal ezelőtt adott interjúban. (Kérésre belinkelem.)

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teleobjektiv, 2019.01.25 23:23

Tisztességtelen újságírói magatartásra vall, ha valaki egy amerikai-globalista érdekű külföldi cikk ismertetésébe magyarellenességét belecsomagolja. A Bloomberg egy szót sem írt Magyarországról. Annyira mélyre süllyedtek már a magyar újságírók, hogy hazaszidás nélkül semleges témában sem tudnak megszólalni. Ilyen felütés tényleg Soros kezét-zsebét sejteti. Túl azon, hogy ettől a szavazástól nem szűnik meg a görög-macedón érdekellentét, csak enyhül, mi köze van ehhez Magyarország regionális szerepének?? Vagy ha már erre utal, miért nem említi a magyar támogatást Macedónia NATO-stb. tagsága ügyében?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2019.01.25 21:20

Magyarország összehozta a V4-t.Ilyen regionális szövetségi rendszerről a görögök csak álmodhatnak, a törökökkel a hátukban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html