Görögország kilépne az euróövezetből?

A pénteken tartott szűk körű euróövezeti pénzügyminiszteri találkozót követően nem csitulnak a találgatási hullámok Görögország esetleges euróövezeti kilépése körül.
MTI-Eco, 2011. május 8. vasárnap, 18:22
Fotó:

A pénteki találkozón a német, francia, olasz, spanyol és görög pénzügyminiszterek mellett Jean-Claude Trichet az EKB elnöke, Olli Rehn unós gazdasági biztos és Jean-Claude Juncker az Eurogorup elnöke vett részt. A találkozón nem született hivatalos megállapodás.

Jeórjiosz Papakonsztantinu szombaton cáfolta azokat a médiajelentéseket, amelyek szerint Görögország az euróövezet elhagyásának lehetőségét mérlegelné.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke Hans-Werner Sinn vasárnap a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak adott interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a görög adósságszolgálati válság megoldásában az lenne a kisebbik rossz, ha Görögország kilépne az euróövezetből.

A németek nem támogatják
A GfK piackutató cég által a Welt am Sonntag lapnak végzett felmérés szerint pedig egy évvel a segélycsomag megnyitása után a németeknek alig egy ötöde látja értelmét a támogatásnak, 47 százalékuk viszont egyenesen hiábavalónak tartja azt.

Ugyanakkor más német gazdasági szakértők euróvöezeti dominózatás kockázatára hívták fel a figyelmet arra az esetre, ha Görögország elhagyná az euróövezetet.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC-nek vasárnap adott interjúban közölte, hogy még hetekig is eltarthatnak a görög adósságszolgálat támogatásáról folytatott euróövezeti egyeztetések. "Elkerülhetetlennek tartom a görög segélycsomag felülvizsgálatát abból a szempontból mi mindent lehet még tenni annak érdekében, hogy átsegítésük az országot elkövetkező egy éven, ami valószínűleg további euróövezeti támogatást jelent" - mondta a miniszter.

Osborne valós veszélynek tartja, hogy Görögország nem lesz képes jövőre visszatérni a tőkepiacra, de ebből szerinte még nem következik szükségszerűen az is, hogy fizetésképtelenné is válna. "Görögországnak most néhány súlyos problémára kell választ találnia, mivel a segélycsomag összeállításakor tavaly még abból a feltételezésből indultunk ki, hogy az ország képes lesz visszatérni a tőkepiacra. A piacok viszont mára már meglehetősen szkeptikusak ebben a kérdésben."

Vasárnap Rainer Brüderle német gazdasági miniszter az FDP parlamenti csoportjának ülése alkalmából a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában határozottan elvetette Görögország kilépésének gondolatát az euróövezetből, mondván egy ilyen lépés csak gyengítené az uniót pont egy olyan időben, amikor erősítésére lenne szüksége.

Frank Schäffler FDP-s parlamenti képviselő viszont szombaton kijelentette, hogy Németországnak konstruktív támogatásban kellene részesítenie Görögországot amennyiben az el kívánná hagyni az euróövezetet.

Egy görögországi közvélemény kutatás vasárnap nyilvánosságra hozott eredménye szerint a görög lakosság egyharmada támogatná az EU-IMF segélycsomag feladását. A felmérésben részt vevők 33,3 százaléka szorgalmazta a segélycsomag feladását még akkor is, ha az államcsődhöz vezetne. A segélycsomag feltételeinek újratárgyalást pedig a megkérdezettek 45,9 százaléka tartaná helyesnek.

A GfK piackutató cég által a Welt am Sonntag lapnak végzett felmérés szerint pedig egy évvel a segélycsomag megnyitása után a németeknek alig egy ötöde látja értelmét a támogatásnak, 47 százalékuk viszont egyenesen hiábavalónak tartja azt.

 

110 milliárd eurós a segélycsomag
Görögország tavaly májusban csak a 110 milliárd eurós EU-IMF segélycsomaggal tudta elkerülni az államcsődöt. Azóta egyharmadával GDP-arányosan 10,5 százalékra csökkentette költségvetési hiányát, adóssága azonban a GDP 150 százalékára rúg.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hatha, 2011.05.09 07:41

A Macedón Köztársaság ellen évtizedek óta szított névvitája után Görögország az Európa és az euró név ellen nyitott frontot azt követően, hogy a mostantól hivatalosan Eredetileg Gall Képződmény (EGK) nevű, köznapi nyelven párizsinak nevezett régióban felröppent a hír: a görögök kibukhatnak az eurózónából. Görögország álláspontja szerint erről szó sincs, mert az EGK csak bitorolja az ősi görög euró nevet, amely kizárólag Görögországot illeti. Ennek megfelelően követeli, hogy az EGK teljes euró készletét adja át Görögországnak és vezessen be párizsi néven új pénzt.

Hermann nincs Hömpöly, a Párizsi Unió elnöke szerint a görög követelés ésszerű és indokolt. Hömpöly elismerte azt is, hogy az EGK nyelveinek nevét is időszerű lenne megváltoztatni. Mivel az EGK hivatalosan a macedón nyelv helyett eddig is a ?FYROM területén beszélt nyelv? kifejezést használta, ezt az elnevezési gyakorlatot szerinte indokolt és időszerű kiterjeszteni az EGK területén beszélt összes többi nyelvre, tekintettel eddig használt nevük színtiszta görög eredetére. Az új elnevezési rendben a Görögországon kívüli régió nyelveinek új nevét a farang (külföldi) előtag és egy szám kombinációja alkotná. A szám a Görögországtól mért távolsággal arányosan növekedne. A volt albán nyelv új neve például farang001, az olasz nyelv farang005, az angol a sokféle nyelvváltozat miatt farang0xx lenne. Értesüléseink szerint Görögország egyelőre nem kéri az ENSz-től Kína nevének megváltoztatását.

A tervet Görögország nagy barátjaként ismert Obama bin Barack is helyesli.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

georg1945, 2011.05.08 18:39

Görögország kilépne, de nem engedik neki, mert félnek a dominóhatástól, csakhogy a Skandináv államok, élükön a Finnekkel, nem hajlandók finanszírozni a déleurópai országokat.
Miközben Skócia el akar szakadni a Nagybritaniától.............
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html