José Manuel Barroso és Angela Merkel találkozójáról semmit nem közöltek, mégis kiszivárgott, hogy elsősorban Görögországról, másodsorban Portugáliáról volt szó.

Korábban Brüsszelből arról érkezett hír, hogy az Európai Unió megkezdte egy Athénnak nyújtandó, esetleges új segélycsomag előkészítését, a német kormány vezetői azt hangoztatták, hogy mindenfajta döntéssel meg kell várni az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank Görögországgal foglalkozó jelentését, ami legkorábban a hét végén esedékes.

A hírek szerint a német kormány új, hivatalát a jövő hét elején elfoglaló gazdasági minisztere, a Rainer Brüderle helyére lépő Philipp Rösler, a kisebbik koalíciós partner Szabad Demokrata Párt új elnöke a segélycsomag ellen van, de legalábbis sürgeti annak alapos és körültekintő, semmi esetre sem elsietett előkészítését. A segélycsomagot azonban nemcsak a liberálisok ellenzik, hanem a konzervatívok táborában is többen az újabb pénzügyi segély ellen vannak. Tekintélyes konzervatív politikusok szerdán Berlinben azt hangoztatták, hogy nézetük szerint az egyetlen megoldást a Görögországnak tavaly nyújtott első segélycsomag törlesztésével kapcsolatos feltételek enyhítése jelentheti. A liberálisok pedig a görög adósságok átütemezését szorgalmazták.

Görögország megsegítése az egyik központi téma lesz a Szabad Demokrata Párt hétvégi kongresszusán. A vita kimenetelétől jelentős mértékben függhet, hogy Merkel kancellár milyen álláspontot alakít ki a kérdésben.