A cseh jegybank két hete jelentette be, hogy be kíván avatkozni a korona árfolyamába, és azóta több tízmilliárd korona értékű eurót vásárolt. A korona árfolyama az euróhoz viszonyítva ennek következtében több mint egy koronával gyengült, és 27 korona körül állandósult.

Miroslav Singer, a jegybank kormányzója a Mladá Fronta Dnes című napilapban a múlt héten azt mondta, hogy a CNB legalább másfél évig 27 korona körül fogja tartani az euró árfolyamát.

Lízal kijelentése után a korona tovább gyengült, és tőzsdezáráskor egy euró 27,37 koronába került. 2009 márciusa óta ez a korona leggyengébb árfolyama.

"Európában lassul a gazdasági növekedés, a bankszektor problémái továbbra sincsenek megoldva, Európa déli része továbbra is tele van problémával. Az Európai Központi Bank ismét csökkentette a kamatokat, de ennek ellenére az euróövezetben tovább csökkennek az árak. Az importárak alakulásával erősödik a deflációs nyomás a koronára" - magyarázta a jegybank mérlegelését Lízal.

Cseh pénzügyi szakértők azonnal bírálták a kijelentést. "Az ilyesfajta kommunikációt nagyon szerencsétlennek tartjuk, mert növeli a bizonytalanságot" - jelentette ki Václav France, a Raiffeisenbank elemzője. Hasonlóan vélekedett Tomás Vlk, a Patria Finance elemzője is. Rámutatott: a pénzpiac nyugtalanságát növeli, hogy a cseh GDP növekedése a harmadik negyedévben a várakozásoknál alacsonyabb volt.