Gyorsulva zuhan a román GDP

Több mint 8 százalékkal esett vissza a második negyedévben a román gazdaság a tavalyi második negyedévhez képest - mondta Gheorghe Pogea román pénzügyminiszter pénteken.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 15:08
Fotó:

A tárcavezető szerint a második negyedévi, több mint 8 százalékos GDP-csökkenés nagyobb volt, mint az első negyedévi, amikor a hazai össztermék (GDP) 6,2 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest. A román statisztikai hivatal augusztus 13-án közli majd a hivatalos adatokat.

A pénzügyminiszter megerősítette a Traian Basescu román államfő által szerdán közölt előrejelzést arról, hogy - amint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon szóba került - idén a román gazdaság várhatóan 8,4-8,5 százalékkal esik vissza.

A pénzügyminiszter nem közölte, hogy pontosan mekkora lesz az új államháztartási hiánycél, de elmondta, hogy az IMF elfogad 7-7,2 százalék közötti hiányt a GDP-hez viszonyítva. Ezzel az IMF idén már másodszor egyezik bele a román hiánycél emelésébe. Áprilisban, szintén az IMF-fel egyeztetve, az idei államháztartási hiánycélt a várható GDP 4,6 százalékára emelték az eredetileg egyeztetett 2 százalékról, román hazai szabvány szerint számolva. Az áprilisi kiigazítást 4,1 százalékos idei GDP-csökkenés feltételezésére alapozták.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy pénteken módosítják az IMF-hitelhez kapcsolódó szándéklevelet, amelybe bevezetik az új megállapodás szerinti makrogazdasági adatokat. Hozzátette, hogy az IMF a tervek szerint vasárnap véglegesíti a szándéklevél tartalmát.

Románia márciusban, az IMF szervezésében, 19,95 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott a nemzetközi pénzintézetektől és az Európai Uniótól. Az összeg nagyrészét az IMF állja, 12,95 milliárd euró erejéig.

Romániában tartózkodik jelenleg az IMF küldöttsége, megvizsgálni, miként teljesítette Románia hitelmegállapodásba foglalt feltételeket. A mostani tárgyalások tétje az, hogy az IMF átutalja-e az általa Románia számára kiírt keret második részletét, vagy sem.

Mihai Tanasescu, az IMF romániai képviselője szerint a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet nem csak abba egyezik bele, hogy átutalja a második hitelrészletet, hanem elfogadta a román kormánynak azt a kérését is, hogy a pénz ne a Román Nemzeti Bank (BNR) valutatartalékát gyarapítsa, hanem a kabinet használhassa fel a költségvetési hiány fedezésére. Tanasescu szerint "rendkívüli helyzetben" az IMF Magyarországnak és Lettországnak is adott hasonló engedményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK