Győzött a baloldal Romániában

Az előzetes eredmények alapján Romániában Victor Ponta pártja abszolút többséget szerzett a parlamenti választásokon, és bár akár a kétharmados többségük is meglehet, ma mégis koalíciós tárgyalásokat kezdenek az RMDSZ-el. A másik magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt várhatóan nem jutott be a román parlamentbe - mondta Pászkán Zsolt, az Eurokom romániai sajtófigyelő politikai elemzője.
Inforádió, 2012. december 10. hétfő, 08:09
Fotó: Napi.hu

Minden jel arra utal, hogy megsemmisítő győzelmet aratott az eddig is kormányzó szociál-liberális szövetség Romániában - értékelte a hajnali exit poll eredményeket az InfoRádiónak az Eurokom romániai sajtófigyelő politikai elemzője.

Pászkán Zsolt hozzátette: könnyen lehet, hogy Victor Pontáéknak úgyis meglesz a kétharmados többség, hogy nem kell bevonniuk más pártokat is a koalícióba. Ennek ellenére - meglepetésre - bejelentette, hogy kész tárgyalni az RMDSZ-szel. A szakértő szerint azonban elképzelhető, hogy ez Ponta partizán akciója volt, mert a liberális párt vezető politikusai nem ennyire biztosak a szövetségre lépés kérdésében.

Ami a magyar pártok eredményeit illeti, az RMDSZ "késhegyen táncol", de úgy tűnik, bejut a parlamentbe, az Erdélyi Magyar Néppártnak azonban ez nem sikerült.

Az RMDSZ számára talán jobb is lenne, ha nem a többség múlna rajta, hanem a kétharmad, mert akkor nagyobb lehetne a mozgástere - fűzte hozzá Pászkán Zsolt, aki kiemelte: elképzelhető, hogy még hétfőn lesznek hivatalos eredmények.

Az egyfordulós egyéni választókerületes voksoláson a több mint 18 millió bel- és külföldi választópolgár a kétkamarás törvényhozás 315 képviselőjéről és 137 szenátoráról dönthetett vasárnap.

Részben az időjárás miatt a vártnál alacsonyabb volt a részvétel a voksoláson. A havazás főként a Bánságban és Erdélyben okozott nehézségeket. A többségében magyarok lakta megyékben a részvételi arány elmaradt az országos átlagtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK