A jen 15 éves csúcsra erősödött a dollárral szemben arra a hírre, hogy Kan Naoto miniszterelnök kis többséggel váratlanul legyőzte a Demokrata Párt elnökségéért folyó választáson kihívóját, Ozawa Ichirót. Az árfolyam 83,09 dollárra csökkent, majd később 83,40-ig korrigált, mivel Ozawa a kampány során világossá tette, hogy ha átvenné a párt és a kormány irányítását, akkor határozottan beavatkozna a jen gyengítése érdekében, míg Kan a költségvetés kordában tartása és az államadósság csökkentése mellett szállt síkra.

A szigetország tartozása kétszerese az ország ötezermilliárd dolláros GDP-jének, ez világ legnagyobb államadóssága, amelyet jórészt a japán lakosság jegyzett le megtakarításaiból. A piac attól tartott, hogy Ozawa győzelme esetén a kormány hitelfelvételekbe kezd a gazdaságélénkítés forrásainak előteremtéséhez, ezért a jen reflexszerűen erősödött a választási eredmény hatására - mondta egy szakértő a BBC-nek.

A lakosság többsége Kan mellett állt: a Kyodo News múlt heti felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka a jelenlegi miniszterelnök hatalomban maradását akarta, míg kihívóját 23 százalékuk támogatta. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a gyakorlatban várhatóan a kormányfő sem lesz olyan kemény, mint amilyennek a választási harcban tűnt: ha a gazdaság tovább gyengélkedik - részben az exportot hátráltató erős nemzeti valuta miatt -, akkor Kan is nyomást fog gyakorolni a jegybankra, hogy enyhítse a monetáris feltételeket.

Ezt a várakozást támasztja alá Ogawa Takahira, a Standard & Poor's hitelminősítő elemzőjének kijelentése, amely szerint a kormányfő győzelmével nem nőtt az esélye annak, hogy a japán adósságok AA besorolásának negatív kilátásait stabilra változtassák, mivel a kormánypárt tartja nagy kiadásokkal járó ígéretit, köztük például az autópályadíjak eltörlését.