Erőszakos összecsapásokba torkollott a békésen indult tegnapi ünneplés Varsóban, miután fiatalok egy csoportja kivált az ország függetlenségének visszanyerésére emlékező felvonulók közül és randalírozni kezdett. A jobbközép kormány ellen tiltakozó menetet szélsőjobboldali és nacionalista mozgalmak szervezték, amelyek nem tudták fenntartani a rendet.

A menetből kivált néhány száz fiatal - akik jó része sísapkával takarta el az arcát - autókat borogatott fel, és felgyújtott egy szivárvány színű boltívet, amely a toleranciát jelképezte. Ezt követően megpróbáltak behatolni az orosz követségre, petárdákat hajigáltak az épületre és igyekeztek átmászni a kerítésen, amit a rendőrség megakadályozott.

A rohamrendőrök végül gumilövedékeket lőttek a tömegre, továbbá könnygázt és kábítógránátokat is bevetettek. Tizenkét tüntetőt tartóztattak le, öt rendőr és néhány civil került kórházba. A kormány szóvivője természetesen elítélte a huliganizmus, azon belül különösen az orosz követség elleni attakot.

Ez volt egymást követő harmadik év, hogy a szélsőjobboldal erőszakoskodásra használja fel a Függetlenség Napja rendezvényeit. A lengyelek november 11-én ünneplik, hogy az első világháború lezárulása nyomán 123 éves kihagyás helyreállt a lengyel államiság. Az országot előzőleg felosztotta egymás között Oroszország, az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország.