Hadüzenet nélküli háború robbant ki - újabb figyelmeztetés érkezett

A pénzpiacokon egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy egy hadüzenet nélküli devizaháború robbant ki - idézte a Bloomberg David Woo, a Bank of America (BofA) Merrill Lynch kutatási igazgatójának ügyfeleknek kiküldött hírlevelét.
Napi.hu, 2015. február 7. szombat, 13:11
Fotó: Reuters

A globális devizaháború néma gyilkossá válhat - véli Woo, BofA Merrill Lynch New York-i, golbális alapkamatokkal és devizaárfolyamokkal foglalkozó részleg kutatási igazgatója.

Miközben néhányan megkérdőjelezik bármilyen konfliktus létezését - mondván, a gyengülő deviza-árfolyamok szimplán a jegybankoknak azon törekvését tükrözik, hogy életet leheljenek a gyengélkedő gazdaságokba -, Woo aggodalmát fejezte ki emiatt. Szerinte ezt a folyamatot azért lehet háborúnak tekinteni, mert ez egy nulla végösszegű játék, azaz valaki csak azért nyer, mert a másik veszít.

Az általános nézet szerint, azzal hogy a jegybankok Ázsiától Európáig annak reményében gyengítik a devizákat, hogy az exportot fellendítsék és inflációt importáljanak. A kereskedelmi partnerek viszont ezt megtorolják, ami végül egy olyam leértékelési spirálhoz vezet, mint az 1930-as években.

A Bloomberg megjegyzi, hogy a deviza-árfolyamok alakulása vélhetően témája lesz annak a jövő heti isztambuli találkozónak, ahol a G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankárai ülnek össze. A G20-ak egyébként az elmúlt két évben formálisan is elkötelezték magukat amellett, hogy tartózkodnak "az árfolyamok versenyképességi célokra történő" alakításától.

Vészjósló jelek

Woo szerint azonban emiatt a fű alatt zajló háború miatt a pénzpiacok már kavarognak - ami sokak számára még láthatatlan. Woo becslése szerint az elmúlt 26 hét maximum és minimum árfolyamát vizsgálva az euróval és a jennel szemben is körülbelül 20 százalékos volatilitást mutat a dollár, miközben az elmúlt 15 évben ennél nagyobb kimozdulás csak a Lehman Brothers összeomlását követően volt 2008-ban. Egy másik mutató - amely az árfolyamokat a 20 nagygazdaság GDP-je alapján súlyozzza - jelenleg az elmúlt két évtized harmadik legnagyobb volatilitását mutatja, amelyben a csúcsok az 1997-98-as ázsiai válság és a Lehman összeomlása voltak.

Ezek az ingadozások, amelyek a globális gazdaság aláásásával fenyegetnek, komolyabbak, mint azt néhányan gondolják - figyelmeztet a közgazdász. Először is cégeknek többe kerül az árfolyam-ingadozások ellen bebiztosítaniuk magukat, amelyek az exportőrök haszonkulcsát is csökkenti. A nagyobb volatilitás arra is késztetheti a vállalatokat, hogy inkább a belső piacaikra koncentráljanak, ami a már így is gyengélkedő nemzetközi kereskedelemet is visszafogná. Továbbá a közvetlen külföldi működőtőke beruházások vonzereje csökken, megdrágítva ezzel a folyó fizetési mérleg hiánnyal rendelkező országok forráshoz jutását.

A leértékelés rövid távon lendületet adhat az ezzel az eszközzel élő gazdaságoknak, de ha más is hasonlóra játszik, akkor az semmi mást nem eredményez, mint magasabb árfolyamingadozást, aminek az árát a globális kereskedelemben és a tőkeáramláson fizetjük meg mindannyian - összegzi aggodalmait a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.02.08 14:01

@_Jhony:
A mondanivalód lényege az USA kezdte. Mit?
A dollár nem leértékelődött, hanem majd minden valutához képest folyamatosan erősödött.
Az oroszok nem leértékeltek, hanem mások értékelték le őket. Aki sz@rban van azok az oroszok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.02.08 12:21

az üzleti életben is az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad árversenyt folytatni, mert ezzel árspirált indítunk be, mindig lesz aki nálunk is olcsóbb, mi meg elszegényedünk.

inkább a minőségre és a jó marketingre kell koncentrálni, nem pedig az árra, mert az olcsósággal nem csak a profitot bukjuk el, de a presztizsünket, hírnevünket is, olcsó gagyi kategóriába lesznek sorolva a termékeink.

ugyanez a helyzet az országokkal is, ahol ráadásul épp a magas árfolyam, a drága munkaerő kényszeríti ki a hatékonyságnövelést és a minőség folyamatos javításását.

ha leértékelődik a pénz és a munkaerő, akkor a cégek elkényelmesednek, ami hosszútávon a fejlődés legnagyobb gátja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2015.02.07 16:14

Na ez a probléma forrása. Végre kimondják.
Mindegyik ország próbálja a másik kárára leértékelni a pénzét!
Ezáltal áttolják a problémáikat a másik országba!

Ezt az USA kezdte el leghamarabb! (amikor volt a nagy pánikkeltés usa adósságplafon eléri, jaj milesz?)Vicces hogy az oroszok elleni embargó fő élharcosa az USA ; az EU csak ugrik ha füttyent! Mégis az EU több üzletet(gabona, gépgyártás....) és pénzt bukott az oroszokkal való kereskedésben mint a nagytesó USA!
Sőt usanka még bővült is oroszb kereskedelmi tevékenységében!!!

Kettős mérce? Vizet prédikál bort iszik? Amit szabad a Jupiternek nem szabad a kisökörnek?

Mindenki eldöntheti melyik mondás illik rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2015.02.07 15:15

Mo -on ez mar 5 eve megy, orbanek folyamatosan gyengitik a forintot.

Ha mar 2006 -ban a fidesz nyert volna, akkor mostanra 400 folott lenne az euro.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.02.07 14:58

Úgy látom,egyes nagykutyák elérkezettnek látják az időt hogy a kis emberek,több éves megtakarítását,befektetéseit újra lenullázzák.
Világ kis emberi egyesüljetek!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html