Szentpéterváron negyven hajléktalan embert oltottak be az orosz Szputnyik V vakcinával a koronavírus-fertőzés ellen egy jótékonysági szervezet és a helyhatóság segítségével - adta hírül a Moscow Times.

A hajléktalanok is kitettek a fertőzésnek és terjeszthetik a vírust, ezért fontos, hogy megkapják az oltást - mondta Tajszja Szuvorova, a Nocslezska (Menedék) civil szervezet aktivistája.

Az érintett negyven fő jelenleg a Nocslezska hajléktalanszállóján él. A hivatalos adatok szerint 15 ezer ember él fedél nélkül Oroszország második legnagyobb városában, a cárok egykori rezidenciájának környékén, ahol összesen ötmillióan laknak. A civil szervezet szerint a valós szám ennek legalább a kétszerese.

Egyesek egymásnak ellentmondó véleményt fogalmaznak meg a vakcináról, de úgy gondolom több az előnye, mint a hátránya - mondta az 57 éves Galina Ivanovna, miután megkapta a Szputnyik első dózisát. Hasonlóan vélekedett sorstársa, a 60 éves Alekszandr Szuvorov. Egy moszkvai civil szervezet ugyanilyen akciót indított az orosz fővárosban, ahol szintén igénybe veszik a helyhatóság támogatását.