A brexit miatt készült terrortámadás Észak-Írországban

Pokolgépet találtak egy teherautón az észak-írországi Lurgan városának egyik ipartelepén csütörtökön - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. február 6. csütörtök, 16:29
Fotó: Getty Images

Bejelentés érkezett a rendőrséghez egy készülő merényletről, amelyet egy járműre szerelt robbanószerkezettel akartak elkövetni egy Belfastból Skóciába tartó kompon - jelentette be Sean Wright, az észak-írországi rendőrség (PSNI) terrorista bűncselekményekben illetékes nyomati osztályának vezetője.

A PSNI nyomozója szerint a rendőrség által gyűjtött információk arra utalnak, hogy szakadár köztársasági csoportok szándékosan telepítették a robbanószerkezetet a teherautóra.

Wright elmondta: egy további bejelentést is kaptak arról hétfőn, hogy a robbanószerkezet egy meghatározott szállítmányozási vállalathoz tartozó teherautón lett elrejtve, ami miatt mintegy 400 járművet kutatták át.

"A szerkezetet végül egy nagy teherbírású járművön találták meg a Silverwood ipartelepen (Lurganban)" - közölte Wright, hozzátéve, hogy a pokolgépet tűzszerészek hatástalanították.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat - azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen. Ilyen szervezet a 2012-ben alakult Új IRA is.

Tavaly áprilisban egy újságírónő ellen követtek el merényletet Észak-Írországban. Akkor több szakértő is arra figyelmeztetett, hogy a brexit után konfliktusok lehetnek a területen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.02.06 22:28

Szándékosan tették oda a robbanóanyagot!
Én meg először azt hittem, hohy alvajárva.
Egyébként meg nem terveztek merényletet!
A robbanószert elhelyező volt az informátor.
Másképp értelmetlen az egész.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.06 18:23

@flydomi: "az Irekel"

Hogy mi kell az I-re? Pont?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.02.06 17:44

Borisz szoszke nácionista belenyult a vegtermekbe. :)
Ha tul sokat akadekoskodik az Irekel,akkor porul fog jarni. :)
Az a csunya hatalomehsege a kis nácionistanak. :D Sok sok kis angol elet fog a lelken szaradni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html