A szóban forgó megszorításokra éppen azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd dolláros nemzetközi hitelcsomag következő részleteit - tudósít a Magyar Távirati Iroda.

"Kész vagyok arra, hogy a sorsdöntő változások idején akár népszavazás is legyen a lehető legszélesebb konszenzus érdekében " - fogalmazott Jeórjiosz Papandreu a hétfői éjszakába nyúló maratoni kormányülésen. Papandreou az ülés után kiadott közlemény szerint felszólította a belügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, amely lehetővé tesz egy ilyen lépést, "amennyiben erre szükség lesz".

Görögországban már eddig is komoly megszorításokat vezetett be a kormány, de ezek nem hozták meg a szükséges eredményt, a nemzetközi hitelezők szerint további lefaragásokra van szükség, ha Athén meg akarja kapni a csomag következő részleteit. Az új program további adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.