A kedden lezárult pernek összesen 16 vádlottja volt. Kilencüket felmentették, köztük Osman Kavala török üzletembert és emberi jogi aktivistát, aki egyedüliként még előzetes letartóztatásban ült, ezért őt a törvényszék szabadlábra is helyezte. A hét külföldön tartózkodó érintett ügyét leválasztották a perről.

Kavalát 2017. november 1-én helyezték előzetes letartóztatásba. Őt és nyolc társát egyebek mellett a török kormány megdöntésének kísérletével vádolták. Hármukra súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyészség, amely egy sor korlátozás révén nehezítette volna sorsukat. A bíróság bizonyítékok hiányában mentette fel őket.

A keddi tárgyalást széles nemzetközi figyelem kísérte, miután decemberben a bíróság annak ellenére határozott Kavala fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a férfi szabadon engedését írta elő.

Az ítélet ellenére Kavala ellen kedd este egy, a 2016-os török puccskísérlettel kapcsolatos nyomozás keretében elfogatóparancsot adott ki az isztambuli főügyészség. Azt követően, hogy kilépett a rendkívül szigorúan őrzött Silivri börtönének kapuján, rendőrök vették őrizetbe és az isztambuli kapitányságra szállították. Az ügyészség közleményében "az alkotmányos rend megdöntése kísérletének" gyanújával indokolta lépését.

A török vezetés a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja.