Riasztó, tanulságos hír a magyar autósoknak is

A magyarországihoz hasonló autópiaccal rendelkező Romániában riasztóan sok az olyan használt autó, amelyet rejtett hibával értékesítenek. Átlagos javítási költségük több mint kétmillió forintnak megfelelő összeg.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 26. csütörtök, 17:00
Fotó: Getty Images

A Romániában 2019 januárja és augusztusa között értékesítésre kínált használt autók több mint 60 százalékának legalább egy rejtett hibája volt - idézte a Maszol az InspectorAuto.ro által kártörténeti ellenőrzésnek alávetett autókról készült statisztikát. A jelentés szerint az országban még mindig értékesítenek súlyos károkat szenvedett gépkocsikat, mert a romániai vásárlók többsége csak a kilométeróra állását ellenőrzi, és nem vizsgálja az esetleges rejtett károkat.

Az ellenőrzött autók esetében gépkocsinként átlagosan 3,19 káreset találtak. A sérült autók javítási költségeinek átlagos értéke 6600 euró (közel 2,1 millió forint) volt. A megadott időszakban kártörténeti ellenőrzésnek alávetett összes gépkocsi 18 százaléka súlyos károkat szenvedett, amelyek javítási költsége meghaladta a tízezer eurót - állítja az InspectorAuto.ro

A legsúlyosabb károk között szerepel egy 2008-ban gyártott BMW X5-ös, amely totálkárosnak tekinthető, miután 2014-ben a javítási költsége meghaladta a 22 ezer eurót, vagy egy 2010-es Audi A8, amelyet egy valószínűleg 2015-ben elszenvedett baleset után 215 ezer lejből (45,2 ezer euróból) javítottak meg.

A jelentés összeállítója a legnagyobb olyan romániai webhelyként mutatja be magát, amely autóbalesetek kártörténetét kínálja a vásárlóknak. A cég több mint hétmillió autó adataival rendelkezik, és az alvázszám alapján megadja a használt autók futásteljesítményét és kártörténetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK