Hatalmas pusztítás után gyengül a pánik

Alábbhagyott a pánik a katari tőzsdén, amelyet az ország elleni diplomáciai támadás indított el, a kuvaiti emír kész közvetíteni a felek között, az emberek kifosztották az üzleteket, de az irdatlanul gazdag országnak van pénze arra, hogy ellensúlyozza a gazdaságát ért csapásokat.
Komócsin Sándor, 2017. június 6. kedd, 14:55
Fotó: Reuters

A diplomáciai tapasztalatokkal is rendelkező Sabah Al-Ahmad Al-Jaber al-Sabah kuvaiti sejk találkozik szaúd-arábiai kollégájával, Salman királlyal, hogy közvetítsen az Öböl menti országok konfliktusában - tudósított a Reuters. A Szaúd-Arábia és néhány további arab ország diplomáciai blokád alá vette Katart, amelyet terroristák támogatásával vádol.

A feszültség miatt a régió több bankja elkezdte leépíteni katari üzleteit. A szaúdi központi bank azt tanácsolja a királyság kereskedelmi bankjainak, hogy ne üzleteljenek katari pénzintézetekkel - tudta meg hírügynökség helyi forrásokból. A szaúdi légiközlekedési hatóság visszavonta a Qatar Airways tevékenységi licencét és elrendelte irodái bezárását 48 órán belül.

Csak semmi pánik!

Bahrein lezárta légterét a légitársaság előtt, amelynek repülői jókora kerülővel, főként Irán felől érik el hazai légikikötőiket. A felek 14 napot adtak állampolgáraiknak a hazatérésre. A Katari lakosok mindent felvásároltak az élelmiszerüzletekben, mivel Szaúd-Arábián keresztül érkezik az országba az importált élelmiszer 40 százaléka - számolt be a Portfolio.hu.

Ugyanakkor a pánikra semmi ok - derül ki a Reuters összesítéséből. A kétmilliós Katar állami tőkealapja 335 milliárd dollárnyi vagyon kezel (ez a magyar GDP nagyjából háromszorosa). A gázexport minden hónapban további milliárdokat hoz az országnak. Ebből fakadóan kellő pénzügyi alapokkal rendelkezik bankrendszere működésben tartásához.

A katari tőzsde kereskedői hasonlóan láthatják a helyzetet. Az árfolyamok kedden magukhoz tértek a hétfői esés után. Az ország fizetőeszköze gyengült a dollárral szemben. Az olaj ára esett, mert a befektetők úgy vélik, hogy a válság nehezíteni fogja a fekete arany kitermelésével kapcsolatos korlátozás betartását.

HOZZÁSZÓLÁSOK