Hatalmas terveket szőnek az oroszok

Oroszország kormányzati remények szerint már a folyó mezőgazdasági évben a világ legnagyobb gabonaexportálójává válhat, hasonlóan az egykori Szovjetunióhoz.
MTI, 2016. február 8. hétfő, 17:42
Fotó: Reuters

Alekszandr Tkacsev orosz mezőgazdasági miniszter egy orosz tévéállomásnak azt nyilatkozta, hogy "Oroszország ismét a világ legnagyobb gabonaexportálója, és különösen búzaexportálója lesz a tavaly júliustól idén június végéig tartó mezőgazdasági évben". Oroszország az elmúlt egy évtizedben csaknem 25 százalékkal növelte a gabonatermelést, az évi gabonaexport mintegy 30 millió tonna volt, ebből közel 22 millió tonna a búzakivitel.

A minisztérium hétfőn 61,2 millió tonnáról 61,8 millió tonnára javította fel az idei búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az orosz mezőgazdasági minisztérium azzal számol, hogy a június végéig tartó egy évben Oroszország 22-23 millió tonna búzát exportál, ami mintegy 3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 21,9 millió tonnát. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium derűlátóbb, előrejelzésében a folyó mezőgazdasági évre 23,5 millió tonna búzaexport szerepel. A tavaly júliustól idén február 3-áig tartó időszakban az orosz búzakivitel 17 millió tonna volt. A nyolcvanas években a Szovjetunió évi 30-40 millió tonna gabonát exportált.

HOZZÁSZÓLÁSOK