Észtország öt kilométeres biztonsági sáv bevezetését tervezi orosz határai mentén - jelentette a Moscow Times. Az erről szóló törvénytervezet a parlament előtt van.

Hanno Pevkur külügyminiszter nemrégiben arról beszélt, hogy ezen a részen az EU legmodernebb határát akarják kialakítani ellenőrző-kamerákkal, drónokkal és határőrökkel, akik valós idejű információk alapján végzik a munkájukat. A rendőrség megtilthatja az embereknek a belépést az ütközőzónába.

Az észt-orosz viszony az elmúlt időszakban megromlott, miután az orosz bíróság bűnösnek talált kémkedésben, illegális fegyvertartásban és határátlépésben egy észt állampolgárt. A balti ország kormánya szerint az illetőt a határon átlépve elrabolták az orosz biztonsági szolgálat emberei, megsértve a nemzetközi jogot.

A két ország között egyébként jogilag nincs formális határ, ám ellenőrzőpontok működnek. A moszkvai és a tallinni kormány 2014 elején írt alá határmegállapodást, amelyet a parlamenteknek ratifikálniuk kell. Az együttműködést nehezítik azok az orosz állítások, hogy Észtországban diszkrimináció éri az orosz ajkúakat. Tallinn tagadja ezt a vádat.