Hazamentek a legények

Az Egyesült Királyságba érkezett keleti munkavállalók kétharmada lengyel volt.
NAPI Online, 2008. április 30. szerda, 14:29
Fotó:

Az EU-bővítés óta Nagy-Britanniába érkezett kelet-európai munkavállalók fele már hazament, áll az egyik vezető londoni kutatóintézet szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyből kiderül, hogy Magyarországról nagyon kevesen próbálkoztak brit munkavállalással, viszont aránytalanul sok a magyarok között az orvos.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) által a 2004-ben EU-taggá vált nyolc ország - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia és a balti köztársaságok - munkavállalóiról összeállított, az új tagországok csatlakozásának negyedik évfordulója elé időzített felmérés szerint ezekből az országokból a munkapiac megnyitása óta, családtagokkal együtt legalább egy millióan érkeztek Nagy-Britanniába, de hozzávetőleg félmillióan már vissza is tértek hazájukba.

A kimutatás szerint a bővítés óta Nagy-Britanniában munkát vállaló kelet-európaiak pontosan kétharmada, 66 százaléka lengyel volt. A hazájukon kívüli EU-országokban élő lengyeleknek a 30 százaléka dolgozott Nagy-Britanniában. Magyarország ugyanakkor a nyolc új EU-tagország azon csoportjába tartozik, amelyből a legkevesebben érkeztek Nagy-Britanniába dolgozni.

Az IPPR összesítése szerint 2004. május és tavaly év vége között összesen 25 755 magyar állampolgár munkavállalási bejegyzését hagyta jóvá a brit belügyminisztérium. Ennél kevesebben csak Észtországból (6845) és Szlovéniából (695) érkeztek. Az intézet szerint látható összefüggés van a Nagy-Britanniában munkát vállalók száma és az egyes országok egy főre jutó GDP-értéke között.

Abban a három országban, amelyből a legtöbben érkeztek - Lengyelország, Litvánia és Szlovákia -, az új tagállamok közül a legalacsonyabb a fejenkénti GDP, ugyanakkor Szlovéniában, Magyarországon és Csehországban - ez utóbbiból 35 ezernél kevesebben érkeztek 2004 óta - "talán nem különbözik eléggé az életszínvonal a nagy-britanniaitól ahhoz, hogy (a különbség) jelentős migrációs nyomásként hasson", fogalmaznak az IPPR szakértői a szerdán Londonban kiadott elemzésben.

A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok között ugyanakkor - alacsony számukhoz képest - feltűnően magas az orvosok aránya. Az IPPR grafikus kimutatása szerint 2005-2007 között a brit orvosi regiszterbe csaknem ezer magyar orvost jegyeztek be, miközben a sokkal nagyobb lengyel munkavállalói közösségből kétezernél alig több az orvosok száma.

Az intézet megjegyzi ugyanakkor, hogy a 2004 óta felvett új EU-tagállamok munkavállalóinak 89 százaléka heti 400 fontnál (130 ezer forintnál) kevesebb bruttó bért kap; ebbe a Nagy-Britanniában alacsonynak számító bérkategóriába a brit születésű munkaerő-állománynak az 57 százaléka tartozik.

Az IPPR jelentése hangsúlyozza azt is, hogy most már meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma. Az intézet adatai azt mutatják, hogy a tavalyi év második felében 17 százalékkal kevesebb kelet-európai munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását a brit belügyminisztériumnál, mint 2006 azonos időszakában.

HOZZÁSZÓLÁSOK