A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (például Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 43-48 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint egy dollárral, két és fél százalékkal csökkent az ár. A spot olajár hétfőn közel fél dollárral nőtt, s a hét többi napján ingadozásokkal csökkent. Az árcsökkenést a magas készletszint indukálta, pedig kedvező foglalkoztatási adatokat publikáltak az Egyesült Államokban. Néhány kisebb amerikai finomító jelezte, hogy csökkentik a feldolgozás mennyiségét. Két európai üzemanyag-szállítóhajó a New York-i kikötő előtt horgonyoz, mivel az árak és a készletek nem támogatják az értékesítést, s néhány európai szállítmányt a Mexikói-öbölhöz irányítottak. Európában a dízel készletszintje nőtt, de a benziné kicsit csökkent. Ez utóbbi sem támogatta az áremelkedést.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,3 dollárral, közel 2,5 százalékkal csökkent ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések mennyisége (a csütörtöki statisztika szerint) 4 hónapos mélypontra süllyedt, a brókerek az éven túli határidőkben inkább bíznak. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten alig változott, Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 10 darabbal nőtt, az elemzők azt remélik, hogy már az emelkedő irányra kerül a fúrásszám. Európában a dízel készletszintje nőtt, de a benziné kicsit csökkent. Ez utóbbi sem támogatta az üzemanyagárakat, erős árcsökkenés volt az európai piacokon.

Esnek az üzemanyagárak

Az európai benzinpiacokon az árak a héten csütörtök kivételével minden nap csökkentek, egy hét alatt 50 dollárral csökkent a benzinár. A gázolaj ára egy hét alatt több mint 30 dollárral csökkent, az ár csütörtök kivételével a hét minden napján csökkent. A benzinexport területén erősödnek az értékesítési nehézségek, csökkennek a finomítói árrések. Az európai dízelimport a magas készletszint miatt nem emelkedik, s várhatóan júliusban mérséklődik.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a július 4 - július 8-a közötti időszakban 6,7 százalékkal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 6,3 százalékos volt az árcsökkenés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 7,0 százalékkal estek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,3 százalékkal, az észak-európai piacokon 3,8-3,5 százalékkal csökkentek az árak a megelőző hét átlagához képest.

A forint árfolyama a július 4 - július 8-i héten valamivel 285 forint/dollár alatt ingadozott, nem egész egy forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. Az árfolyam a hét folyamán lassan erősödött, de lényegben véve megmaradt a múlt hét pénteki szinten. A forint-árfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten egy hajszálnyit erősödött, a dollár is kicsit erősödött az euróval szemben. A forintárfolyam változása ezen a héten segítette a dollárban számított átlagos árak csökkenését.

Ez a prognózis

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7 százalékos csökkenést mutatnak az árak, az NWE piacon 6,5 százalékos, az ARA piacon 7,2 százalékos volt az árcsökkenés. A gázolajnál, a mediterrán piacon a forintban számított heti csökkenés 3,6 százalékos volt, az észak-európai piacokon 4,1-3,8 százalékkal csökkentek az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében nagyobb, a gázolaj esetében kisebb mértékben lefelé mozgatták az árakat. A mediterrán piac szerint az ár forintban mérve 7-8 forinttal csökkent, de a többi piac árváltozása szerint is lehetőség van 6-9 forintos árcsökkentésre. A gázolaj forintban mért árai esetében az adatok szerint 4-6 forintos csökkentés lehetséges. Hétfőn, július 11-én, a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 6-8 forintos, a gázolajnál 4-5 csökkentés lehetséges. Ha a változtatás megtörténik, akkor a dízel drágább lesz a benzinnél, legutóbb tavaly december elején volt ilyen helyzet.

A benzin ára 335 forint/liter körüli szinten változhat, a gázolajé 339 körüli szinten. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.) Az elmúlt egy év során a benzin ára 13, a gázolaj ára 9,5 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 25 százalékkal több benzint és 20 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.