Hiánycikk az autómatrica Romániában

Januártól kötelező az úthasználati matrica Romániában (a teljes úthálózatra), ám egyelőre csak néhány benzinkútnál, illetve postahivatalban kapható.
NAPI Online, 2004. december 26. vasárnap, 14:45
Fotó:

A külföldről érkezők a határátkelőknél szerezhetik be a matricákat. A román útügyi hatóság illetékesei csütörtökön még arról biztosították az MTI bukaresti irodáját - idézte az origo.hu - , hogy a határállomásokon, a Petrom benzinkútjainál és a postahivatalokban, valamint az útügyi igazgatóság helyi kirendeltségein is árusítják az úthasználati díjak kifizetését igazoló bélyegeket (matricákat). A péntek reggeli román lapokból viszont az derült ki, hogy a Petrom kutaknál egyelőre csak teherautó-matricák kaphatók, ezek is csupán 30 helyen. Az egymillió bukaresti gépkocsi-tulajdonos a román főváros mindössze néhány postahivatalnál vásárolhatja meg a matricákat. Az Adevarul közlése szerint az illetékes román útügyi hatóság megígérte, hogy a jövő héttől már 168 benzinkútnál és 314 postahivatalnál lehet matricát venni.
A román közszolgálati televízió tájékoztatása szerint a körülményekre való tekintettel január 15-ig nem vetik ki a 3-70 millió lej közötti büntetést azokra, akik nem rendelkeznek matricával.

A környezetvédelmi európai technikai normáknak meg nem felelő, romániai bejegyzésű személygépkocsikra lejben számolva 24 eurónak megfelelő értékű 12 hónapos matrica kell. Az Euró I. környezetvédelmi fokozattal rendelkező romániai személygépkocsik tulajdonosai (használói) évi 21 eurónak megfelelő értékű, az Euró II. követelményeknek megfelelő romániai gépkocsik tulajdonosai (használói) pedig 16, 8 eurónak megfelelő értékű matricával kell hogy rendelkezzenek. Mikrobuszok esetében az évi matrica ára műszaki fokozattól függően 204-216 euró, autóbuszoknál ugyanez 390-510 euró értékű lej. A 3, 5 tonnánál kisebb teherszállító gépjárművek egyéves matricája 60-90 euróba, a 3,5-7 tonnás teherautóké 210-240 euróba, a 7 tonnánál nagyobbaké 420-540 euróba kerül (lejben fizetve).

A külföldön bejegyzett személygépkocsikra egy- és hétnapos, valamint egyhónapos matricák is kaphatók, az egyhetes matrica ára - a gépkocsi környezetvédelmi fokozatától függően - 1,8-3 euró között van.

HOZZÁSZÓLÁSOK