Jól tette az Európai Központi Bank (ECB), hogy (a várakozásoknak megfelelően) egyelőre nem változtatott alapkamatán és korábban elhatározott értékpapír-vásárlási politikáján - idézte a Guardian Naeem Aslam londoni elemző reakcióját a bank monetáris tanácsának csütörtöki kamatdöntő ülésére. Ezzel időt adott magának a Brexit lehetséges következményeinek mérlegelésére.

Nagy-Britannia kilépése várhatóan szükségessé teszi a laza monetáris politika további enyhítését, azaz a havi 80 milliárd eurós kötvényvásárlási keret bővítését. A reszkető befektetők államkötvényekbe menekítették pénzüket, ami a negatív tartományba tolta azok hozamát - nem ez az, amit az ECB az eurózóna gazdaságában látni szeretne.

A piacok függővé váltak a monetáris enyhítéstől, az elmúlt időszak növekedése az értékpapír-piacokon az olcsó forrásnak volt köszönhető - teszi hozzá Aslam. Ha ez kifogy, nagy eladási hullám jöhet. Nem meglepő, hogy az elemzők leghamarabb szeptemberre várják az ECB ösztönzőprogramjának bővítését.

Durr bele!

Draghi nem sokat várt arra, hogy világossá tegye: ha kell az ECB azonnal reagál a Brexit miatt kialakuló kedvezőtlen gazdasági helyzetre. Ezt már sajtótájékoztatója legelején jelezte, miután megjegyezte, hogy az európai gazdaság meglehetősen jó ellenállt a június végi népszavazást követő gazdasági rángásokra.

A bankelnök szerint a Brexit közeledte, a feltörekvő gazdaságok lassulása és a strukturális reformok akadozása továbbra is fékezi a gazdasági kilábalást. Az eurózóna fellendülése a második negyedévben lassabb volt, mint a másodikban - előlegezte meg az ezzel kapcsolatos adatokat. Ezután elővette egyik "kedvenc megjegyzését", miszerint az övezet kormányainak többet kellene tenniük a gazdaság felrázásáért.

Erősödött az euró

A csütörtöki ülésen nem volt szó a monetáris politika megváltoztatásának módjairól - árulta el a bankelnök. Ezt a következő, szeptemberi ülésre hagyták. A sajtótájékoztató közben twitterező szakértők úgy érezték, hogy Draghi az első húsz perceben lényegében azt mondta hallgatóságának: most még nem tudok semmi konkrétat mondani, jöjjenek vissza szeptemberben!

Az ECB szerint az európai bankok jobb bőrben vannak, mint korábban, ami részben a jegybank támogatásának köszönhető - derült ki Draghi szavaiból. Ennek ellenére keményen dolgozniuk kell behajthatatlan hiteleik leépítésén.

Ugyanakkor a bankelnök kerülendőnek minősítette, hogy pánikszerűen értékesítsenek eszközök a bevételszerzés érdekében, amivel egyes szakértők szerint arra célzott, hogy elfogadnák, ha a kormányok nyújtanának pénzügyi segítséget nekik.

Az euró fél centtel erősödött a dollárral szemben a sajtótájékoztató alatt.

Pápá 500-as

Draghinak nem tetszett az a megfogalmazás, miszerint az ECB "eltemeti" az 500 eurós bankjegyet. Úgy döntöttünk, hogy 2018-től kezdve nem nyomtatjuk tovább - fogalmazott -, hogy megakadályozzuk a bűnözőket a könnyű készpénz-fizetésben.

Ezután a fiára terelődött a szó, aki Londonban értékpapír-piaci kereskedőként, tehát nem kötvénykereskedőként dolgozik. Draghi kinevezésekor jelezte ezt az Európai Parlamentnek, amelynek képviselői egyetértettek azzal, hogy nincs emiatt megengedhetetlen összefonódás apa és fia között.