Hirtelen nagyon sok pénz érkezett

A február 25-éig terjedő egy hét alatt nettó 1,14 milliárd dollárnyi tőkebeáramlás következett be a feltörekvő kötvényalapoknál, így sorozatban már a negyedik egymást követő héten zajló folyamatról beszélhetünk - derül ki az EPFR friss adataiból. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy a januári masszív nettó tőkekiáramlást lassan kezdi ledolgozni a piac, nagyrészt az ECK Bank eszközvásárlási programja január végi bejelentésének köszönhetően.
portfolio.hu, 2015. március 1. vasárnap, 14:44
Fotó: Admiral Markets

A januári 2,94 milliárd dollárnyi nettó tőkekiáramlás után február 25-ig nettó 2,27 milliárd dollárnyi tőkebeáramlást mért az EPFR, azaz látványos fordulatról beszélhetünk, ami így a heti nagyobb tőkeáramlási ingadozásokat kisimító négyhetes mozgóátlagban is tetten érhető.

Most a négyhetes mozgóátlag a helyi devizában denominált kötvényalapok tekintetében nettó 55 millió dollárnyi tőkebeáramlást jelez, amely mellett a kemény devizás alapoknál még nettó 360 millió dolláros tőkekivonásnál tartunk, míg a vegyes alapoknál nettó 152 millió dollárnyi beáramlásról beszélhetünk. Az utolsó héten ebből a helyi devizás alapoknál 186 millió dolláros beáramlás mutatkozott, a kemény devizás alapoknál 508 millió dolláros, a vegyes alapoknál pedig 446 millió dolláros beáramlás alakult ki.

Az év elejétől vizsgálva a helyi devizás alapoknál volt a legmasszívabb a tőkekivonás, mert még mindig 521 millió dolláros kivonásról lehet beszélni. Emellett a kemény devizás alapoknál 466 millió dolláros a negatív "egyenleg", míg a vegyes alapoknál 318 millió dolláros a nettó tőkebevonás.

Az UniCredit Bank szerint a január vége óta látható tőkeáramlási fordulatban az ECB eszközvásárlási programjával kapcsolatos bejelentésnek lényeges szerepe volt. Ugyanígy a kelet-közép-európai régió jegybankjainak további kamatcsökkentésre utaló jelzéseit, valamint Janet Yellen Fed-elnök most szerdai beszédének üzeneteit (kivárás a kamatemeléssel, nyugtató üzenetek) is megemlítik az okok között.

A bank szakértői rövid távon arra számítanak, hogy a feltörekvő piaci kötvények iránti vételi érdeklődés fennmaradhat, mivel az ECB március elején jelentheti be az eszközvásárlási programjának részleteit. Emellett viszont a jó környezet fennmaradása alapvetően attól is függ, hogy az amerikai makroadatok hogyan alakulnak, azok ugyanis az amerikai Fed első kamatemelésének időpontján keresztül az amerikai kötvényhozamokat mozgatják meg, azok pedig általában visszahatnak a feltörekvő kötvények megítélésére is.

HOZZÁSZÓLÁSOK