Hollande kudarcot vallott

Nem jelölteti magát újra a 2017-es elnökválasztáson Francois Hollande francia államfő, ha a következő két és fél évben nem tudja csökkenteni a munkanélküliséget. A mandátuma félidején járó köztársasági elnök ezt csütörtök este a TF1 francia kereskedelmi televízió élő vitaműsorában mondta eddigi tevékenységét értékelve.
MTI, 2014. november 6. csütörtök, 23:02

A legutóbbi felmérések szerint alig 12 százalékos tetszési mutatóval a második világháború utáni legnépszerűtlenebb francia elnökké vált Hollande elismerte, hogy az elmúlt két és fél évben követett el hibákat, mindenekelőtt a munkanélküliség terén. "A munkanélküliség növekedési görbéjének megfordítását ígértem. Ez nem sikerült, hibáztatom magam érte, mert ígéretem reményt jelentett sokak számára" - mondta az államfő.

Franciaországban a munkanélküliek száma szeptemberben elérte 3 432 500-at. Soha nem volt még ilyen magas az állást keresők száma, egy év alatt 4,3 százalékkal növekedett arányuk. Azokkal együtt, akik részmunkaidőben dolgoznak, de továbbra is álláskeresőnek számítanak, a munkanélküliek száma 5 128 200.

"Amennyiben nem sikerül a mandátumom végéig (csökkenteni a munkanélküliséget), ugye nem gondolják, hogy a franciák elé merek lépni? A franciák könyörtelenek lennének és igazuk is lenne" - fogalmazott az elnök. "A következő két évben végig reformálni fogom az országot" - tette hozzá.

Hollande 2012. május 6-i megválasztása óta többször is a több mint 10 százalékos munkanélküliség csökkentését jelölte meg legfőbb feladatának, amelyet a megszorítások és a reformok ellenére egyelőre nem sikerült teljesítenie. A legutóbbi felmérések szerint a franciák 97 százaléka úgy véli, hogy az elnök politikája már "megbukott", 84 százalékuk pedig nem szeretné, ha 2017-ben ismét Hollande lenne a baloldal jelöltje az elnökválasztáson.

A legnézettebb francia tv-csatornán az Élőben a franciákkal című műsorban Hollande a be nem tartott ígéreteit, az elnöki tekintély elvesztését, a sikertelen válságkezelést, a társadalom csalódottságát, valamint a volt élettársa, Valérie Trierweiler botránykönyvét érintő kérdésekre válaszolt.

"Nem azért lettem köztársasági elnök, mert kihúztak tombolán. Soha nem panaszkodom, de emberből vagyok, van szívem, vannak gondolataim és érzelmeim, a szemérmesség bizonyos formáját meg kívánom őrizni" - válaszolta Hollande a megközelíthetetlen személyiségét firtató kérdésekre.

"Kemény fából faragtak. Két és fél éve fáradozom" - tette hozzá ironikus hangon, visszautasítva a saját táborában is egyre gyakrabban elhangzó vádat, miszerint a kudarcai miatt már feladta a tényleges kormányzást és elvesztette az elnöki funkció tekintélyét.

A műsor második részében az elnök a franciák egy-egy rétegét képviselő, a válság miatt nehéz helyzetbe került emberrel beszélgetett problémáikról: egy nyugdíj előtt álló munkanélkülivel, egy több száz fős céget irányító vállalkozóval, egy fiatal munkanélkülivel és egy hátrányos helyzetű, többgyermekes anyjával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kartacs, 2014.11.07 06:00

Clinton,Tony Blair,Hollande,Tusk,Ponta,Jacenyuk,Gyurcsány.
Illusztris névsor,valahogy van bennük valami közös.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.06 23:59

"A következő két évben végig reformálni fogom az országot" - már-már sajnálom a franciákat. A bohóc is reformálni akart folyamatosan, azt csak csődhelyzet lett belőle...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.11.06 23:26

@unortodox:
Ez a magadfajtákra vonatkozik, már kétszer vittétek súlyos konfliktusokba az országot, most készítitek a harmadikat. Az Orbán féle országépítés nagyon sokba fog még kerülni. Ehhez te még tapsolsz is, igaz fizetést kapsz érte, illetve kaptok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.06 23:21

..ránézés is buta volt ,mint a segg ..,egy neoliber-háttérhatalmi bábú ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html