Horvátország: tengerparti szórakozóhelyeken terjed a koronavírus

Horvátországban két nap rekordmértékű napi fertőzöttség után csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma, ami még így is magas - közölte a válságstáb szombaton. A magyar országos tisztifőorvos ugyanakkor nem változtatott Horvátország járványügyi kockázati besorolásán, az továbbra is a zöld kategóriába tartozik, ellenben Ausztria vasárnap éjféltől utazási figyelmeztetést léptet életbe, karantént vagy tesztelést kér a hazautazóktól.
Domokos Erika, 2020. augusztus 15. szombat, 17:21
Fotó: Pixabay

A horvát testület jelentése szerint pénteken 162-vel nőtt, és elérte a 6420-at a megfertőzöttek száma Horvátországban. Csütörtökön még 208 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 165-re emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen - írja az MTI tudósítója.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

Ausztria szigorított, Magyarország nem
Az elmúlt napok növekvő esetszámai ellenére Horvátország a magyar országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása szerint továbbra is a zöld kategóriába tartozik, azaz teszt vagy karantén nélkül hazatérhetnek onnét a magyarok. Ausztria ugyanakkor lépett az elmúlt napokban: a kockázatos országok listájára helyezte Horvátországot, vasárnap éjféltől utazási figyelmeztetést léptet életbe a koronavírus fertőzések miatt, minden hazautazóra kéthetes karantén vár, vagy teszteltetnie kell magát.

Jobb a helyzet Szlovéniában

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 32-vel 2401-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon - írja az MTI.

Szlovéniában ötödik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjedt el.

Bár korábban a Szlovénia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára, járványügyi szakemberek enyhítenének ajánlásaikon. A kormánynak jövő héten javasolni fogják, hogy csak a 15-35 éve közötti korosztály érintse az új rendelet.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Janez Jansa kormányfő szombaton Twitter-oldalán azt írta: a felelőtlen lépések veszélybe sodorhatják az egészségügyi ellátási rendszert, és mindenki egészségét, ugyanúgy több ezer szlovén ember jól megérdemelt szabadságát is. "Legyünk szolidárisak és felelősségteljesek" - hívta fel a fiatalok figyelmét a miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK