Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter rámutatott, hogy a szénhidrogének feltárása és kitermelése nagyprojekt volt Horvátország számára.

"Kezdetektől az volt az álláspontunk, hogy hosszú távon fenntarthatóan és felelősségteljesen gazdálkodjunk erőforrásainkkal, ezért teljesen komolytalan volna, ha kormány az utolsó ülésén hozna döntést egy ilyen fontos témában" - hangsúlyozta.

Amennyiben az emberek újra bizalmat szavaznak a regnáló kormánynak, folytatják a projektet - jelentette ki.

A miniszter utalt rá, hogy a befektetők megértik a kormány lépését, ugyanis nem akarnak kampánytémává válni, és hajlandók néhány hónapot várni. A parlamenti választásokat várhatóan novemberben írja ki az államfő.

Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárását és kitermelését célzó, tavaly április 2-án kiírt tender győzteseit januárban nevezte meg a horvát kormány. A tíz koncesszióból hetet nyert el a houstoni székhelyű Maraton Oil és az osztrák OMV konzorciuma, kettőt az INA, egyet pedig az olasz ENI és a londoni székhelyű Medoilgas konzorciuma.

A horvát kormány arra számított, hogy július elején alá tudják írni a koncessziós engedélyeket. Némiképp bonyolította a helyzetet, hogy az osztrák OMV olajipari konszern amerikai partnerével, a Marathon Oil vállalattal együtt még júliusban úgy döntött, nem írja alá a koncessziós szerződést. Az osztrák cég döntése hátterében jelentések szerint a Horvátország és Montenegró közötti megoldatlan határvita áll.