Hova kerülnek a bevándorlók? Itt az újabb elutasítás

Görögország sem hajlandó - Magyarországhoz hasonlóan - visszafogadni azokat a menekülteket, akiket más uniós tagállamok visszaküldenének, mondván: ott kell velük foglalkozni, ahol beléptek az EU területére. Az athéni kormány nem tudja, hány bevándorló van az ország területén.
Napi.hu, 2016. szeptember 9. péntek, 15:05
Fotó: Reuters

Az athéni kormány teljes erejéből ellenzi azt a javaslatot, amely szerint újra lehetővé kellene tenni, hogy az uniós tagállamok visszatoloncolják a bevándorlókat abba az EU-tagországba, amelyben beléptek az unió területére - írja az ekathimerini.com hírportál. (A budapesti vezetés az osztrák kormánnyal vitázik hetek óta azon, hogy Bécs menekülteket küldene vissza Magyarországra ezen a címen - a szerk.)

A visszatoloncolást támogató országok fel akarják éleszteni a dublini szerződést, amely tartalmazza ezt a lehetőséget, ám a görög álláspont szerint ezt a megállapodást nem ahhoz a népvándorláshoz szabták, amelyet jelenleg átél Európa. Görögország különösen nagy terhet visel a szomszédos Törökországból a területére érkező bevándorlók miatt.

Hol helyeznék el őket?

Nagy kérdés ráadásul, hogyan lehetne technikailag kivitelezni az emberek visszaküldését, ugyanis a több százezer Európába érkezett ember Görögországon át jutott be, így ez az első ország, amelyben az EU területére lépett.

Amennyiben az uniós tagállamok nem dolgoznak ki egy hatékony rendszert a menekültek elosztására, akkor a dublini szabályok felélesztése lehetetlen helyzetbe hozza a frontországokat, Görögország mellett Olaszországot és Spanyolországot - hívja fel a figyelmet Brad Blitz bevándorlási szakértő.

Ha ugyanis az uniós országok vissza tudják küldeni a hozzájuk érkező bevándorlókat, akkor a mostaninál is kevésbé lesznek hajlandóak újra visszafogadni őket, amennyiben a menekültügyi kérelmük alapján erre jogosultnak bizonyulnak.

Hol vannak?

Athén azt is kifogásolja, hogy alig-alig hajtják végre az EU-s országok a bevándorlók szétosztásával kapcsolatos tavalyi megállapodásukat, amely a frontországok tehermentesítését szolgálná. Ez ugyan 33 ezer ember áthelyezését irányozta elő Görögországból, ám eddig csak 3000 menekültet vettek át más EU-tagországok. Hétezren arra várnak, hogy megnyíljon előttük ez az út.

Az EU-török megállapodás márciusi aláírása, illetve a balkáni határzárak életbe léptetése óta 60 ezer menekült rekedt Görögországban. Az athéni vezetés úgy tapasztalja, hogy a török belpolitikai feszültségek ellenére működik az egyezségnek az a része, amelynek értelmében visszaküldhetnek Törökországba embereket.

Ugyanakkor továbbra is érkeznek csónakokon menekültek, és nagyjából 7800 emberről, akik elhagyták a bevándorlási központokat, nem tudják, hol lehetnek.

Megy a pénz Törökországba
Az Európai Unió és partnerei az eddigi legnagyobb uniós humanitárius segélyprogramról állapodtak meg: 348 millió eurós (107 milliárd forint, több mint hét focistadion ára) készpénz-támogatással segítik a Törökországban élő menekülteket. Az együttműködésben az Élelmezési Világprogram, valamint török részről a katasztrófavédelmi és vészhelyzet-kezelési hatóság, a Vörös Félhold Társaság és a családügyi és szociálpolitikai minisztérium vesz részt. A pénzzel mintegy egymillió rászoruló mindennapi szükségleteinek kiszolgálását segítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.09.10 08:02

Gyurcsány lakásába, elég nagy, a liberális párt székházába. Attól, hogy valakik fegyveres felkelést robbantanak ki a törvényes kormány ellen, az ország még nem települhet át másik országba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.09.10 07:04

Semmi vész. Ki kell zárni őket Schengenből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.09.09 19:02

Tengerpartot könnyebb megvédeni, mint szárazföldi határt, messziről látszik a csónak, és csak oda kell az őrhajónak érni, mint ausztráliában, de ha valakik a szabályos eljárást szabotálni akarják, akkor rámutat a hosszu határra, mint hivatkozási alapra, hülyék kedvéért. Hogy küldik vissza az egy másik kérdés, az elfogott hajót, ezt kellett volna a törökökkel letárghyalni időben, ha nem megy, egy szigetre betenni őket, ellátni és fegyveresen visszvinni szíriába, a hzájukba, ha ez se megy, az EU inváziót hajt végre aszíriába és kiviszi őket leverni az IS- t.stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.09.09 18:46

@Warlock: Nem vagyok szerelmes egyetlen országba, és egyetlen ország vezetőjébe sem.
Ellenben azt azért sejtem hogy egy tagolt partot legjobban a tengerről, levegőből és mélységi ellenőrzésekkel lehet megvédeni, nem a parton dekkolva tétlenül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.09.09 17:45

@ablakzsiraf: "akkor mi a szent faxért engedték és engedik be őket még most is kontrollálatlanul? Ennyi idő alatt azért bőven felkészülhettek volna párszor, hogy rendbe tegyék a saját és a rájuk eső EU határok védelmét."

Szervusz én... Elég mazochista dolog magamat cseszegetni, de hadd kérdezzem már meg: hányas voltál te(én) földrajzból? :-))) Nem mintha védeni akarnám a görögöket, de ránéztél-e már valaha Görögország térképére? Kérlek tedd meg... Na azokat a határokat védd meg... :DDD Szerintem az USA se tudná, meg a ruszkijaitok, akikbe most szerelmesek vagytok se... Csak komoly európai katonai összefogással menne, mégpedig a liberális idiotizmus sutba dobásával, elrettentéssel, úgy ahogy imádott ruszkijaitok fogadták őket tavaly ősszel az orosz határnál: egy jóbaráti sortűzzel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html