Az athéni kormány teljes erejéből ellenzi azt a javaslatot, amely szerint újra lehetővé kellene tenni, hogy az uniós tagállamok visszatoloncolják a bevándorlókat abba az EU-tagországba, amelyben beléptek az unió területére - írja az ekathimerini.com hírportál. (A budapesti vezetés az osztrák kormánnyal vitázik hetek óta azon, hogy Bécs menekülteket küldene vissza Magyarországra ezen a címen - a szerk.)

A visszatoloncolást támogató országok fel akarják éleszteni a dublini szerződést, amely tartalmazza ezt a lehetőséget, ám a görög álláspont szerint ezt a megállapodást nem ahhoz a népvándorláshoz szabták, amelyet jelenleg átél Európa. Görögország különösen nagy terhet visel a szomszédos Törökországból a területére érkező bevándorlók miatt.

Hol helyeznék el őket?

Nagy kérdés ráadásul, hogyan lehetne technikailag kivitelezni az emberek visszaküldését, ugyanis a több százezer Európába érkezett ember Görögországon át jutott be, így ez az első ország, amelyben az EU területére lépett.

Amennyiben az uniós tagállamok nem dolgoznak ki egy hatékony rendszert a menekültek elosztására, akkor a dublini szabályok felélesztése lehetetlen helyzetbe hozza a frontországokat, Görögország mellett Olaszországot és Spanyolországot - hívja fel a figyelmet Brad Blitz bevándorlási szakértő.

Ha ugyanis az uniós országok vissza tudják küldeni a hozzájuk érkező bevándorlókat, akkor a mostaninál is kevésbé lesznek hajlandóak újra visszafogadni őket, amennyiben a menekültügyi kérelmük alapján erre jogosultnak bizonyulnak.

Hol vannak?

Athén azt is kifogásolja, hogy alig-alig hajtják végre az EU-s országok a bevándorlók szétosztásával kapcsolatos tavalyi megállapodásukat, amely a frontországok tehermentesítését szolgálná. Ez ugyan 33 ezer ember áthelyezését irányozta elő Görögországból, ám eddig csak 3000 menekültet vettek át más EU-tagországok. Hétezren arra várnak, hogy megnyíljon előttük ez az út.

Az EU-török megállapodás márciusi aláírása, illetve a balkáni határzárak életbe léptetése óta 60 ezer menekült rekedt Görögországban. Az athéni vezetés úgy tapasztalja, hogy a török belpolitikai feszültségek ellenére működik az egyezségnek az a része, amelynek értelmében visszaküldhetnek Törökországba embereket.

Ugyanakkor továbbra is érkeznek csónakokon menekültek, és nagyjából 7800 emberről, akik elhagyták a bevándorlási központokat, nem tudják, hol lehetnek.

Megy a pénz Törökországba

Az Európai Unió és partnerei az eddigi legnagyobb uniós humanitárius segélyprogramról állapodtak meg: 348 millió eurós (107 milliárd forint, több mint hét focistadion ára) készpénz-támogatással segítik a Törökországban élő menekülteket. Az együttműködésben az Élelmezési Világprogram, valamint török részről a katasztrófavédelmi és vészhelyzet-kezelési hatóság, a Vörös Félhold Társaság és a családügyi és szociálpolitikai minisztérium vesz részt. A pénzzel mintegy egymillió rászoruló mindennapi szükségleteinek kiszolgálását segítik.