A világ két legnagyobb kőolajtermelője először állapodott meg, hogy a piac stabilizálása érdekében koordinálja tevékenységét, és befagyasztja a termelést. Bár ez közel rekord szinten történik, és Irán egyelőre nem csatlakozott, mégis az első jelentős együttműködés OPEC és nem-OPEC tagországok között 15 éve, s Szaúd-Arábia közölte, hogy kész további közös lépések megtételére is.

A termelés januári szinten történő befagyasztásához már csatlakozott Katar és Venezuela is. Ali Al-Naimi szaúdi olajminiszter Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel való tárgyalása után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti egy folyamatnak, amelyben további lépések szükségesek a piac stabilizálására és javítására.

Az árakat nem nagyon mozgatja ez

Miután a szaúdiak eddig makacsul ellenálltak a termelés csökkentésének, ami visszaszorítaná piaci részesedésüket, hacsak riválisaik nem csatlakoznak ehhez, Naimi nyilatkozatát az elemzők úgy értékelték, hogy a világ legnagyobb termelője most az áremelés irányába tesz lépést - írta a Bloomberg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarnak jelentős árváltozásokat, sem a szállítások csökkentését - ki akarják elégíteni a szükségleteket és stabilizálni az árakat.

Novak viszont azt emelte ki, hogy Oroszország csak akkor csökkenti a termelését, ha ehhez más országok is csatlakoznak - írta az Interfax. A mostani akcióban résztvevő négy ország úgy döntött, hogy négy hónapig tartják ellenőrzés alatt a termelést és az árakat - nyilatkozta Eulogio Del Pino venezuelai olajminiszter.
Mint szakértők rámutattak, a mostani megállapodás nem lehet jelentős hatással az árakra, ha ahhoz nem csatlakozik Irán és Irak, ugyanis résztvevői az utóbbi időben amúgy sem növelték olajtermelésüket.