Többek között Mario Mauro, az Európai Parlament egyik alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy Mario Draghi ECB-elnök a gazdasági bizottság zárt ülésén arról beszélt, hogy nem minősül egy tagállam jegybanki finanszírozásának, ha a frankfurti európai jegybank legfeljebb 3 éves lejáratú államkötvényeket vásárol.

"A másodpiaci, 2-3 éves lejáratú kötvények vásárlásával nincs gond. Ezzel az ECB nem menne szembe az uniós szerződéssel" - elevenítette fel a jegybankelnök érvelését Jean-Paul Gauzes francia, néppárti EP-képviselő.

A jegybankelnök zárt ülésen elhangzott szavaiból kiszivárgott információkat kedvezően fogadták a pénzpiacok.

Spanyolország várakozó állásponton

Spanyolország megvárja, hogy az Európai Központi Bank nyilvánosságra hozza kötvényvásárlási programjának részleteit, mielőtt döntene arról, hogy az Európai Unióhoz folyamodik további segítségért - mondta az ibériai állam pénzügyminisztere, Luis de Guindos egy hétfői rádióinterjúban. "Egyelőre nem világos, hogy egy esetleges EKB intervenció miként történne, és az sem világos, hogy milyen feltételeket szabnak" - mondta de Guindos a hétfői interjúban. Leszögezte ugyanakkor, hogy - meglátása szerint - az európai partnerek nem kérnek további lépéseket a költségvetési hiánycél és a gazdasági reformok érdekében azt követően, hogy a madridi kormányzat nemrég újabb szigorítást vállalt.

Spanyolország esetében az euróövezeti tagállamok már döntöttek egy legfeljebb 100 milliárd euró összértékű bankmentő csomag folyósításáról, ám egyes elemzők úgy vélik, hogy a tartósan magas, a 7 százalékos lélektani határt meghaladó államkötvényhozamok miatt az ország is uniós segítségre szorulhat. A spanyol kormány egyelőre arra kérte az Európai Uniót és az EKB-t, hogy segítsenek csökkenteni a magas hozamszinteket.

Az ECB csütörtökre várt bejelentése mellett az ugyancsak csütörtökre bejelentett kötvényaukció eredményei is befolyásolhatják a spanyol kormány következő lépéseit. A spanyol államkincstár összesen 2,5-3,5 milliárd euró értékben tervez 2-4 év lejáratú államkötvényt kibocsátani csütörtöki aukcióján. A legutóbbi, augusztus közepére tervezett árverést, a közvetlen finanszírozási szükséglet hiányára és a magas hozamszintekre hivatkozva elhalasztotta a szervezet.