Megmenekülhet az egyetlen folyamatban lévő magyarországi hadiipari beruházás, a balatonfűzfői lőszergyár felépítése - értesült a Világgazdaság. Az üzemet 2,5 milliárd forintból 950 milliós uniós támogatással kezdték építeni, de márciusban vizsgálat indult a projekt ellen. A beruházó Mil-Exim Kft számláit ugyan befogadták, de a kifizetések elakadtak.

A nemzetgazdasági tárca vizsgálata szerint a pénz 80 százalékának felhasználása után még sehol sem tartott a műszaki kivitelezés. A vizsgálat szerint az évi 50 ezer tonna lőszer gyártására képes üzem nem készült el a tavaly év végi határidőre, ezért elrendelték 450 millió forint támogatás visszafizetését.

A Miniszterelnökség azonban, amelyhez a Mil-Exim fellebbezett, egészen másképp látja a helyzetet - tudta meg a napilap kormányközeli forrásból. A kancellária vizsgálata szerint a beruházás elkészült, a gyártósor üzemkész Így befejeződhet a projekt, amelynek eredményeképpen a magyar  fegyveres testületek embereinek puskáiba magyar lőszer kerülhet.

A nemzetgazdasági minisztérium döntését hatályon kívül helyzeték, a Mil-Eximnek nem kell visszafizetnie a félmilliárd forintot.