Az idei nyár olyan nagy hőséget hozott Európába, hogy még a ködös brit szigetek is megperzselődtek - emlékeztet a Bloomberg szeptemberi időjárási előrejelzési körképének elején. A következő hetek nagy hullámzásokat hozhatnak Nyugat-Európába, miközben délen és keleten kitarthat a meleg - összegzi hat meteorológus megállapításait a hírportál.

Meleg, hideg, légörvények

Az olaszoknak nem lesz könnyű. Miután a nyáron beleestek a Spanyolországtól Romániáig nyúló területet forraló hőségbe - amely miatt Rómában vízkorlátozást kellett bevezetni és a vízerőművek üzemeltetőinek tőzsdei árfolyama padlót fogott -, balzsamosan meleg kora őszre számíthatnak.

Franciaországnak és Spanyolországnak viszont megkegyelmez az időjárás. A hűvösebb idő lehetővé teszi, hogy visszafogják energiafelhasználásukat és energiahordozó-készleteket halmozzanak fel a télre. Korábban aggódtak a szakértők, hogy az eltúlzott nyári hűtőanyag-fogyasztás az év végén, a jövő év elején fűtőanyaghiányhoz vezethet.

Nyugat-Európában nagy vonalakban átlagos szeptemberi idő várható, ugyanakkor lesznek rövid időszakok, amikor extrém magas vagy alacsony hőmérsékletek lesznek - jósolja Tyler Roys, amerikai meteorológus. Egy észak felé és egy délkelet felé mozgó alacsony nyomású légörvény szabályozza az időjárást, ami az átlagosnál melegebb időt hoz Skandináviába - véli brit kollégája Matthew Dobson.

Vénasszonyok nyara

Magyarországon időjárási szempontból tipikusnak ígérkezik az ősz első hónapja - derül ki az Időkép előrejelzéséből. A hó eleje még hoz 30 Celsius-fokot megközelítő meleget is, majd egyenlegesen 20-25 fok ígérkezik napközben, az ilyenkor megszokott csípős - de még nem dermesztő - hajnalokkal.

Visszaütő hurrikánok

Európa emellett nem vonhatja ki magát az Atlanti-óceán nyugati részén pusztító hurrikánok hatása alól. Amennyiben ezek egyike-másika kelet felé mozdul és csendesedik, az a hónap második felében esőt és szelet hoz Északnyugat-Európába. Ez persze nem segít a hőségtől szenvedő Olaszországon és nem éri el Lengyelország és Ukrajna déli részét, továbbá az észak-balkáni országokat, amelyek az átlagosnál melegebb időre számíthatnak.

Nyugis gázpiac

Az ősz elejének nem kellene túl nagy hatással lennie, a gázpiacra, ugyanis a nyári és az őszi csúcsfogyasztás közé esik. A gyenge vízellátás miatt kieső vízenergia-termelés jobban pörgetheti a gáz iránti keresletet, mint a hűvösebb vagy langyosabb idő - derül ki Elchin Mammadov közszolgáltatókkal foglalkozó elemző szavaiból.

Végső soron alacsony nyomású légáramlás fog formálódni a kontinens felett, ami nagy területeken okozhat az átlagosnál hidegebb időt, északnyugati irányú szelekkel és sok esővel Közép és Dél-Európa egy részén - színezi kollégái prognózisát Giacomo Masato Londonban dolgozó meteorológus.