Bár a lengyel államkincstár területi adatai szerint csökkent a külföldön pénzt keresők száma, a szakértők kétségbe vonják ezt az adatot. Az emberek egy része nem vallja be külföldi keresetét, más  részük pedig a brexit miatt legalizálta állandó tartózkodását Nagy-Britanniában - derült ki a Business Insider Polska adatgyűjtéséből.

A múlt évi bevallások szerint 2018-ban jó néhány olyan vajdaság volt Lengyelországban, ahol jelentősen emelkedett a külföldön dolgozók száma az egy évvel korábbihoz képest, például a lublini vajdaságban 3400-zal. Azok közül, akiknek volt külföldi keresetük összesen 465 millió zlotyt (34,6 milliárd forint, két komoly focipálya költsége) vittek haza csak Bialystokban 2017-ben.

Szakértők szerint nagyon nehéz hitelesen meghatározni a külföldön dolgozók számát. Részben azért, mert nem kötelező a kereseteket bevallani, különösen akkor, ha a két ország között szerződés van a kettős adóztatás elkerülésére. Sokan azok közül, akik valaha külföldön kerestek, nincsenek rossz anyagi helyzetben - mondja egy adószakértő.

Új kedvenc célpont

A Work Service jelentése szerint tulajdonképpen semmi nem változott: a lengyeleket továbbra is megbecsülik külföldön, az emigrációt elsősorban a 18-34 év közöttiek tervezik, a 35-44 év közöttiek érdeklődése gyengült. A vendégmunkáséletet tervezők 90 százalékának nincs magasabb szakképzettsége, 67 százalékuknak van állása Lengyelországban.

A jelentésből az is kiderül, hogy a keresetért elsősorban a kisvárosok és a falvak lakói akarnak elutazni, de már nem Nagy-Britanniába, hanem elsősorban Németországba. A lengyelek fizikai munkát vállalnak, cserébe gyakran a fizetésen kívül szállítást is kapnak. Minden harmadik munkaadó még a nyelvtudást sem követeli meg. Az átlagos órabér 2018-ban 10 euró volt.