Múlt vasárnap gyilkolták meg Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát otthonában, ez pedig a szlovákiai kormány bukását hozhatja el. Kuciak utolsó cikkében ugyanis arról írt, hogy az olasz maffia hogyan telepedett meg Kelet-Szlovákiában, valamint hogyan éltek vissza uniós agrártámogatásokkal. De a szlovák belpolitikát jobban megbolygatta, hogy Mária Trosková, a miniszterelnök tanácsadója társtulajdonosa volt a maffiakapcsolatokkal hírbe hozott Antonio Vadala vállalatának, mielőtt Robert Fico asszisztense lett volna.

Egy miniszter már a héten lemondott az ügy miatt: Marek Madaric kulturális miniszter azt mondta, hogy nem tud nyugodtan, tiszta lelkiismerettel dolgozni az ügy miatt. Ezt követően elbizonytalanodott a hármas kormánykoalíción belüli helyzet is.

Vasárnap a Denník N szlovák portál arról számolt be, hogy Andrej Kiska elnök két utat adott a pártoknak vasárnapi tévébeszédében. Vagy leülnek tárgyalni a pártok a kormány radikális átszervezéséről, vagy új választásokat kiírni. Az államfő ezért meg is kezdi a tárgyalást a kormánykoalícióval és az ellenzékkel.

A héten arra vártam, hogy mihez kezd a kormányzó koalíció. Úgy látszik, nincs megoldásuk a helyzetre, de néhányan lemondtak. Nem látok semmilyen tervet arra, hogy kihozzák az országot a jelenlegi állapotból - mondta el a tévében.

Rober Fico miniszterelnök korábban jelezte, nem mond le. Az ügy folyományaként az országon végigsöprő elégedetlenségi hullámot, valamint a tüntetéseket csak az ellenzék kormánybuktatási kísérletének tartja.

Az ellenzéki pártok - a Denník N szerint - kivétel nélkül támogatják az előrehozott választások ügyét.

Vasárnap délután, a Ján Kuciak halálára tartott pozsonyi megemlékezésen közel 50 ezer ember ment el.

A fotó forrása: Georg Hochmuth/APA/AFP.