Az Egyesült Államok után Lengyelország lehet a világon a második, amelynek energiaellátása jelentős mértékben az olajpala kitermelésére és feldolgozására támaszkodik. A francia parlament annak környezeti veszélyeire hivatkozva tegnap megtiltotta az olajpala-kutatást és kitermelést, pedig az amerikai tapasztalatok - amelyek eddig az egyedüliek - nem igazolják ezeket a félelmeket. A technológiát közel 20 éve alkalmazzák, és már az amerikai gázfogysztás közel negyedét fedezi.

Az ügy jelentőségére jellemző, hogy mint a Gazeta Wyborcza kiemelte, az általuk kidolgozott technológiának köszönhetően vált az USA függetlenné az importtól. És ez az, amiről az orosz szállításoktól függő lengyelek egyelőre csak álmodhatnak. Mint a varsói lap megjegyezte, a függetlenség mellett az sem mindegy, hogy az olajpalából előállított földgáz 1000 köbmétere Amerikában mintegy 150 dollárba kerül, vagyis a harmadába, mint amennyit az importált orosz gázért a lengyelek kénytelenek fizetni.

Európában a lengyelek rendelkeznek a legnagyobb olajpala-készlettel: az amerikai kormányzati energiahivatal ennek gáztartalma akár az 5,3 milliárd köbmétert is elérheti. Ez a jelenlegi fogyasztási szint mellett közel 400 évre lenne elegendő a lengyel szükségletek kielégítésére. Bár Marcin Korolec gazdasági miniszterhelyettes óvott a túlzott várakozásoktól, rámutatva, hogy még a készletek felméréséhez is évek kellenek, már a legmagasabb szinten folynak a tárgyalások az amerikaiakkal. Lee Feinstein, az USA varsói nagykövete megerősítette, hogy az olajpala témájával is foglalkoznak majd Barack Obama amerikai elnök május végi varsói látogatása során.