A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken azt közölte nem végleges adatként, hogy a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) decemberben 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Elemzők 1,9 százalékra számítottak az MTI tudósítása szerint.

Novemberben a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,2 százalék volt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által számított harmonizált fogyasztói árindex biztosítja az egyes uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint decemberben az egy évvel korábbihoz képest szintén 1,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg az elemzői várakozások átlagában 1,9 százalék szerepelt. Novemberben éves szinten 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.