Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a fesztivál első két napján a látogatók száma százezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

Ez azt mutatja, hogy érdemes volt dolgozni a biztonság megerősítéséért, hiszen az Oktoberfest iránti "szeretet visszatért" - mondta a BR-nek Josef Schmid müncheni alpolgármester, a fesztivál igazgatója.

A terrorfenyegetettség miatt már tavaly szigorították a biztonsági szabályokat, így a sörfesztivál kerítéssel körbevett területére nem lehet bevinni 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot, és minden bejáratnál átvizsgálják a látogatókat. Az idén a többi között növelték a térfigyelő kamerák számát, a nagyjából 450 biztonsági ember mellett szolgálatot teljesítő 600 rendőr közül pedig sokan az egyenruhájukra szerelt testkamerával járőröznek, és a teherautóval végrehajtott támadások megakadályozására felállítottak több mint 100 betonakadályt.

Az első hordó sört a hagyományoknak megfelelően az idén is a müncheni főpolgármester, a szociáldemokrata Dieter Reiter ütötte csapra - a művelet a második ütéssel sikerült, éppen úgy, mint tavaly - , az első korsó sört pedig a bajor tartományi miniszterelnök, a konzervatív Horst Seehofer kapta szombat délután a Terézia-réten (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált.

Az idei, 184. Oktoberfesten október 3-ig várják a vendégeket a 16 nagy és 22 kisebb sörsátorban, amelyekben minden korábbinál drágábban - literes korsónként átlagosan 10,95 euróért (3400 forintért) - adják a sört.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. A fesztivál eddig - háborúk és járványok miatt - 24-szer maradt el. (A tavalyi Oktoberfest negatív rekorddal zárt)

(Fotó: AFP photo/Christof STACHE)