A magyar kormány maga kíván megoldást adni az 1,8 ezer milliárd forint (8,5 milliárd dollár) jelzálog-alapú devizahitel problémájára, miután a Bankszövetség erre vonatkozó javaslatát nem tartotta kielégítőnek - számolt be a Reuters a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentéséről, amely meredek lejtőre küldte az OTP-részvények árfolyamát.

A tervről egyelőre annyit árultak el, hogy kiszámíthatóvá akarják tenni és 15-20 százalékkal csökkentetni akarják a havi törlesztőrészleteket, el akarják kerülni, hogy a forintban eladósodott hitelfelvevők rosszul járjanak és 3-5 év alatt ki akarják vezetni a devizában felvett jelzáloghiteleket a piacról.

Ez azt mutatja, hogy nagyjából 200 forintos rögzített árfolyamot vezethetnek be a törlesztésekre (miközben a piaci árfolyam 240 forint/frank) - mondta a hírügynökségnek Németh Dávid, a K&H Bank elemzője. Az ördög a részletekben rejlik, minden attól függ, hogy a kormány és a jegybank milyen szerepet vállal a megoldásban.

A szakértő szerint a kormány visszatérhet a jegybank augusztusban nyilvánosságra került javaslatához, amely szerint el kellene engedni a devizában felvett hitelek tőkéjének egy részét. Ez lehet a kormány tervének alapja. Az akkor napvilágra került elképzelés az árfolyamgát módosított változata volt, amelyben felmerült a rögzített árfolyam feletti tőkerész teljes elengedésének lehetősége, azaz a gyűjtőszámlahitel kiküszöbölése.