Az emelés mértékéről a költségvetés bevételeinek függvényében március végén döntenek majd - jelentette be Mircea Toader a demokrata-liberális képviselők vezetője. A közalkalmazotti bérek kompenzációját hónapok óta ígéri a helyhatósági és parlamenti választásokra készülő koalíció, a napokban Traian Basescu államfő parlamenti felszólalásán azt követelte a kormánytól, sürgősen találjon módot a fizetések emelésére.

Basescu szerint a lépés nem tekinthető populista intézkedésnek, mint fogalmazott: a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződésben megállapított bérköltségek szintjét sikerült teljesíteni, emellett már a gazdasági körülmények is lehetővé teszik a jövedelmek helyreállítását. A pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 2009 januárjában még 1,396 millió személyt fizetett az államkassza, számuk idén januárra 1,196 millió főre csökkent.

A közalkalmazottak bérezésével kapcsolatos GDP-arányos kiadások a 2009-es 9,6 százalékról 7 százalék alá csökkentek 2011 végére, így minden feltétel adott a bérkorrekcióra -fogalmazott az államfő. A gazdasági recesszió 2010-ben drasztikus lépésre kényszeríttette az Emil Boc vezette kormányt, az áfa kulcsának öt százalékos emelése mellett a közalkalmazottak bérét 25 százalékkal csökkentették. A szakszervezeteknek tavaly sikerült a kormánytól egy 15 százalékos bérkompenzációt kicsikarni, ám ahhoz, hogy jövedelmek a korábbi szintre kerüljenek, további mintegy 16 százalékos emelésre lenne júniusban szükség.

A jövedelmek növelését prioritásként kezeli a kormány, ám annak mértéke a bevételek alakulásától függ - fogalmazott Bogdan Dragoi pénzügyminiszter. A tavaly elért 2,5 százalékos gazdasági növekedést követően Bukarest idén 1,7 százalékos növekedéssel, és 30 milliárd lejjel (egy euró 4,3 lej) több, 609 milliárd lejes bevétellel számol. Az új tárcavezető a deficitcélt a GDP 1,9 százalékában határozta meg.

Az elmúlt hónapokban azonban erőteljesen lefékezett a román gazdaság és nem kizárt, hogy az első három hónapban ismét negatív növekedést regisztráljunk az előző negyed évhez képest -mondta Dragoi. A közalkalmazotti bérek 16 százalékos emelése 2 milliárd lejes többletterhet jelentene a kincstárnak, a korábban tervezett 5 százalékos járulékcsökkentés pedig 2,3 milliárdos bevételkiesést eredményezne-tette hozzá a pénzügyminiszter.